Un tânăr a fost executat cu pistolul în scara blocului acum 19 ani, iar ucigaşul e încă liber. Mama victimei: „Nimeni nu mai face nimic să-l găsească pe criminal“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania „România infractorilor necunoscuţi“ continuă cu povestea unei crime care a avut loc în urmă cu 19 ani în Lugoj, judeţul Timiş. Atunci a fost ucis în scara blocului un tânăr de 27 de ani. În urmă cu patru ani, fapta s-a prescris, conform Codului Penal aflat în vigoare la acea dată.

În anul 1997 liniştea unui oraş de provincie era tulburată de o crimă comisă în stil mafiot. Victima, Mihai Teslevici, un tânăr de 27 de ani, era cunoscut în Lugoj ca om de afaceri: despre el se ştia că făcuse mulţi bani aducând din străinătate aparate electronice pentru jocuri de noroc.

În  4 septembrie 1997, Mihai Teslevici a fost împuşcat în scara blocului unde locuia, în Lugoj. Crima a avut loc noaptea târziu, pe când Mihai se întorcea acasă. Când a intrat în casa scării, cineva l-a împuşcat pe la spate. După primul foc, a fost rănit în picior, a încercat să fugă, însă nu a reuşit. Criminalul a mai tras de două ori, iar gloanţele l-au lovit pe Mihai în cap şi în inimă. A fost descoperit de un bătrân care locuia la parterul blocului şi care a alertat Poliţia. „Pe mine m-a sunat o femeie, la 4 dimineaţa, să-mi spună că este mort. Era o vecină din blocul de unde locuia el. M-am dus acolo şi l-am găsit pe scări, mort“, îşi aminteşte cu durere Elena Teslevici, mama  lui Mihai, o femeie care astăzi are 77 de ani şi aşteaptă neputincioasă ca cineva să-l prindă pe ucigaşul fiului ei.

Afacere înfloritoare cu păcănele

În 1991, Mihai Teslevici a renunţat la Facultatea de Construcţii, pe care o urma în Timişoara, şi a plecat în străinătate. A ajuns în Germania, de unde a început să aducă aparate de poker şi maşini la mâna a doua, pe care le vindea în ţară. Mihai avea nişte parteneri din străinătate, printre care şi un sârb despre care nu se ştia prea multe. Au reuşit să umple barurile din oraş de păcănele,  iar afacerea lor s-a extins şi în Timişoara, Reşiţa şi Arad.

Elena Teslevici, mama lui Mihai, spune că a observat că fiul ei avea mulţi bani şi că întodeauna, când îl povăţuia să aibă grijă, el o liniştea îi spunea că nu i se va întâmpla nimic. Prin afacerile pe care le făcea, Mihai ar fi început să aibă legături şi cu lumea interlopă din vestul ţării. Era mai mereu căutat de tot felul de indivizi, chiar şi acasă. „Veneau la el prieteni din toată ţara şi din Germania. Îl căutau de peste tot şi el îmi spunea că sunt prieteni cu care face afaceri“, povesteşte Elena Teslevici.

Cu o lună înainte de a fi ucis, doi bărbaţi civili şi un poliţist au fost acasă la mama lui Mihai şi i-au cerut o fotografie a acestuia. „Am văzut că sunt poliţişti le-am dat fotografia, dar nu mi-au spus pentru ce mi-o cer“, spune femeia. Imediat după episodul respectiv, l-a sunat şi l-a întrebat pe fiul său de ce l-a căutat Poliţia, însă aceasta i-a spus mamei sale că erau doi colegi care au făcut o glumă şi că nu trebuie să se îngrijoreze.

Anchetă fără rezultate

Ancheta începută în 1997 de către poliţişti nu a scos la iveală informaţiile necesare ca ucigaşul să fie prins. Din cercetările de la faţa locului reieşea că Mihai a fost executat cu un pistol de fabricaţie sârbească, fapt care a făcut-o pe Elena Teslevici să se gândească la partenerul sârb a lui Mihai, un anume Streko, bărbat cu care fiul său se certase în urmă cu câteva luni. „Sârbul ăsta a vândut tot ce avea pe aici pe 1 septembrie şi a plecat în Iugoslavia, iar trei zile mai târziu Mihăiţă a fost omorât. Ei au avut afaceri împreună, dar s-au certat de la o maşină“, mai spune Elena Teslevici. Sârbul nu a mai fost găsit.

Mama lui Teslevici susţine că băiatul ei nu avea alţi duşmani, pentru că era extrem de popular şi îşi făcea mulţi prieteni. Îşi aminteşte însă de un episod, pe care l-a relatat şi poliţiştilor, despre o bătaie, în care Mihai a fost implicat, cu un prieten căruia îi împrumutase nişte bani. „Avea să-i dea înapoi vreo 34.000 de mărci, după cum a am auzit eu, şi i-a dat doar o parte. Mihai s-a supărat şi s-au certat şi de aici s-au luat la bătaie“, rememorează Elena Teslevici, care povesteşte şi că anchetatorii nu i-au spus foarte multe despre cum decurg cercetările. Ba mai mult, în urmă cu 4 ani, când s-au împlinit 15 ani de la comiterea crimei, mama lui Mihai s-a trezit acasă cu o adresă prin care era informată că ancheta se încheie şi crima s-a prescris conform Codului Penal care era la aceea vreme în vigoare.

Astăzi, Elena Teslevici, are 77 de ani şi o durere adâncă în suflet că ucigaşul fiului său nu a fost găsit. „Chiar mă gândeam zilele trecute că de atâţia ani şi nimeni nu mai face nimic să-l găsească pe criminal. Nu m-a mai chemat nimeni să-mi spună nimic. Ultima dată ne-au chemat atunci, la 15 ani, la Timişoara şi ne-au spus că se închide cazul, dacă vrem să mai facem noi ceva pe cont propriu. Dar ce pot eu să fac? Cel care l-a ucis nu mai răspunde. O să plângă până moare, că a omorât un om, dar nu-l mai prinde nimeni“, spune Elena Teslevici.

Cazuri cu autor necunoscut

Conform unui răspuns trimis redacţiei „Adevărul“ de către conducere Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş, la ora actuală în judeţ sunt 13 dosare de omor cu autor necunoscut (AN), iar cel mai vechi este din 2002. În evideţele Parchetului, dosarul de la Lugoj nu mai apare la capitolul AN, deoarece s-a prescris.

„Dosarul a fost soluţionat cu netrimitere în judecată, în anul 2012, ca urmare a intervenirii prescripţiei penale. În 26 septembrie 2012 s-a dat soluţia. Era pe vechiul cod, pentru că noul cod a intrat în vigoare în 2014, şi omorul se prescria în 15 ani“, a declarat Mihaela Pop, purtărtorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite