Un primar din Caraş-Severin, trimis în judecată de DNA pentru fraudă cu fonduri europene. Prejudiciul este de peste un milion de euro

Un primar din Caraş-Severin, trimis în judecată de DNA
pentru fraudă cu fonduri europene. Prejudiciul este de peste un milion de euro

Gheorghe Percea, primar Ciclova Română FOTO argument-cs.ro

Gheorghe Percea, primarul comunei Ciclova Română, împreună cu încă cinci persoane vor ajunge în faţa judecătorilor pentru că au încasat fonduri europene fără să aibă acest drept

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Gheorghe Percea, primarul comunei Ciclova Română, judeţul Caraş Severin, pentru comiterea infracţiunilor de folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată, complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credinţă de documente sau declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.

În acelaşi dosar, alături de primarul din Ciclova Română, DNA a mai pus sub control judiciar încă patru persoane: Natalia Chincea, Nicolae Chincea, Cosmin Negrea şi Daniel Balint-Copăcean. Un alt inculpat, Nicolae Borza, consilier superior la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) Centrul Judeţean Caraş Severin, va fi judecat în stare de libertate.

Procurorii DNA arată că în perioada 2012 - 2017, inculpatul Gheorghe Percea , primarul localităţii Ciclova Română, judeţul Caraş Severin, beneficiind de autoritatea şi influenţa conferite de funcţia publică deţinută, a determinat patru persoane din localitate să depună la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) cereri unice de plată pe suprafaţă, pentru a încasa subvenţii în cadrul diferitelor scheme de plăţi.
În acest sens, mai multe contracte de concesiune au fost încheiate de persoanele respective cu primăria condusă de inculpatul Gheorghe Percea , pentru terenurile agricole care aparţineau Consiliului Local şi Primăriei Ciclova Română.
În acelaşi context, pentru îndeplinirea condiţiilor necesare aprobării cererilor unice de plată pe suprafaţă, trebuia ca solicitanţii să facă dovada deţinerii unui/unor efective de animale, motiv pentru care inculpatul Gheorghe Percea a determinat aceleaşi persoane să încheie fictiv contracte de comodat, din care să rezulte (în mod nereal) că deţineau diverse efective de animale şi adăposturi pentru acestea.
Beneficiarul real al plăţilor efectuate de către A.P.I.A. a fost inculpatul Gheorghe Percea care deţinea şi cardurile aferente conturilor bancare în care erau virate subvenţiile de către A.P.I.A., în baza cererilor unice de plată pe suprafaţă.
Prin aceste demersuri, inculpatul a beneficiat de subvenţii acordate necuvenit de A.P.I.A. în cuantum total de 1.862.839 lei.

În aceeaşi perioadă, inculpaţii Natalia Chincia, Ioan Nicolae Chincia, Liviu Cosmin Negrea şi Dimitrie-Daniel Balint-Copăcean , beneficiind de ajutorul inculpatului  Gheorghe Percea, au depus cu rea-credinţă la A.P.I.A., mai multe documente care conţineau menţiuni nereale, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pe suprafaţă, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţineau în realitate.
Acţionând în această manieră, cele patru persoane au beneficiat de fonduri nerambursabile în sumă totală de 3.195.115 lei. Acordarea sprijinului financiar pentru cei patru inculpaţi a fost posibilă cu sprijinul nemijlocit al inculpatului Nicolae Borza, materializat în susţinerea eforturilor acestora de creare a condiţiilor artificiale de eligibilitate a cererilor unice de plată depuse la A.P.I.A.

A.P.I.A. s-a constituit parte civilă cu suma de 5.057.954 lei, bani provenind din bugetele FEGA, FEADR (fonduri europene) şi bugetul naţional.

În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparţin inculpaţilor Nicolae Borza, Dimitrie-Daniel Balint-Copăcean şi Gheorghe Percea.
De asemenea, au fost instituite măsuri asigurătorii asupra conturilor bancare deţinute la diferite unităţi bancare de inculpaţii Gheorghe Percea, Dimitrie-Daniel Balint-Copăcean, Natalia Chincia, Ioan Nicolae Chincia şi Liviu Cosmin Negrea.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caraş Severin cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.


citeste totul despre: