Un funicular pe care se transportau cărbuni se va transforma în zonă de agrement la Reşiţa. Proiectul este făcut de o arhitectă celebră la New York

Un funicular pe care se transportau cărbuni se va transforma în zonă de agrement la Reşiţa. Proiectul este făcut de o arhitectă celebră la New York

Unul dintre cele mai importante proiecte de regenare urbană de la Reşiţa este şi transformarea funicularului, pe care se transportau cărbuni şi care traversează oraşul, într-un loc de agrement şi distracţii.

Ioan Popa, primarul din Reşiţa a anunţat cu mai mult timp în urmă că administraţia locală lucreză la acest proiect.

Edilul reşiţean spune că deja s-au făcut primii paşi şi de proiectarea noului parc de distracţii de la Reşiţa se ocupă o arhitectă celebră, născută în oraşul de pe Bârzava. Este vorba despre Oana Stănescu, care trăieşte la New York şi este cunoscută pentru mai multe proiecte în întreaga lume.

Reşiţeanca a intrat în atenţia presei americane şi internaţionale când a început colaborarea cu celebrul rapper american Kanye West, pentru care a creat un vulcan înalt de 50 de picioare, adică de puţin peste 15 metri, care a fost plasat pe scena turneului Yeezus. Printre proiectele firmei fondate de Oana Stănescu şi de partenerul său Dong-Ping Wong s-au numărat câteva magazine, blocuri de locuinţe şi poduri din Hong Kong, Singapore, Shanghai, Toronto. Însă unul dintre ele se detaşează de celelalte ca fiind proiectul lor de suflet: este vorba de +POOL, o piscină imaginată în mijlocul râului Hudson, în cartierul Manhattan. În momentul de faţă Oana Stănescu lucrează la proiectul pentru transformarea funicularului şi a unei zone din fostul parc industrial al Reşiţei.

Primarul Ioan Popa spune însă, că între timp a început discuţiile cu o firmă din Bulgaria, lider mondial în construcţia instalaţiilor de divertisment.

“Suntem în proiectare, dar am contactat o firmă care se numeşte Walltopia şi este liderul mondial în astfel de instalaţii. Au sediul în Sofia, dar au filiale în China, în SUA, în Franţa, peste tot în lume. Partea de dinamică, de distracţie o vom face cu ei, dar conceptul parcului e pus la punct de Oana Stănescu, arhitecta noastră care trăieşte la New York. Suntem pe cale să semnăm un contract de design şi vedem pe mai departe”, spune Popa.

Primarul Reşiţei susţine că nu vrea să cheltuie bani din bugetul local pentru acest proiect şi că se încearcă obţinerea unei finanţări europene.

“Lucrările vor începe în funcţie de soluţia finală pe care ne-o oferă Oana Stănescu. Noi acum lucrăm cu MKBT, o agenţie din Bucureşti care a câştigat un proiect de dezvoltare pentru Cluj. Lucrăm cu ei ca să depunem o cerere de finanţare la Bruxelles,  pe studii inovative urbane. Dacă reuşim  să o finanţăm cu fonduri europene, atunci va demara la anul viitor, dacă nu trebui găsim surse alternative de finanţare, pentru că proiectul se duce undeva spre patru milioane de euro”, mai spune edilul Reşiţei.  


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: