Oficialii Transelectrica susţin că respectă strict legea în proiectul din Banat contestat vehement de activiştii de mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
transelectrica

Oficialii Transelectrica fac precizări faţă de afirmaţiile şi acţiunile activiştilor de la Agent Green, în legătură cu Linia Electrică Aeriană (LEA) Porţile de Fier-(Anina)-Reşiţa.

Într-un comunicat transmis redacţiei Adevărul, reprezentanţii companiei de stat au venit cu precizări legate de afirmaţiile şi demersurile făcute de către activiştii de la Agent Green, privind construcţia Liniei Electrice Aeriană (LEA) Porţile de Fier-(Anina)-Reşiţa. Oficialii Transelectrica spun că proiectul este unul de interes naţional în domeniul energetic, având o contribuţie esenţială în implementarea priorităţilor strategice ale Uniunii Europene privind infrastructura energetică transeuropeană.

“LEA 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa este un proiect strategic de siguranţă naţională în domeniul energetic pentru România, fiind parte din proiectul de închidere a Inelului de 400 kV al României în zona de Vest şi Sud-Vest, respectiv LEA 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa – Timişoara – Săcălaz – Arad. De asemenea, LEA 400 kV Porţile de Fier – (Anina) – Reşiţa este un proiect de interes comun la nivel Comisiei Europene, fiind parte din Clusterul Mid Continental East Corridor, datorită contribuţiei semnificative la implementarea priorităţilor strategice ale Uniunii Europene, privind infrastructura energetică transeuropeană. Este fundamentală pentru siguranţa în alimentarea cu energie electrică a zonei de sud-vest şi vest a ţării, respectiv a Banatului, prin reducerea  numărului şi a duratei întreruperilor în alimentare”, arată reprezentanţii Transelectrica.

Reprezentanţii companiei susţin că noua linie permite racordarea unor noi centrale de producere a energiei electrice din surse regenerabile (eolian şi fotovoltaic) cu o capacitate de 500 MW, ceea ce înseamnă posibilitatea de racordare de noi consumatori industriali, contribuind astfel semnificativ atât la siguranţa în alimentare, cât şi la dezvoltarea economică a regiunii, prin atragere de noi investitori în zonă.  Asigură creşterea capacităţii de interconexiune, obligaţie pe care România o are prin documente elaborate la nivelul Uniunii Europene.

“Linia electrică de 400 kV este mai fiabilă şi presupune pierderi mult reduse faţă de liniile de 220 kV, ceea ce înseamnă reducerea impactului asupra mediului. În final, toate aceste beneficii se transpun în reducerea facturii la energie electrică a consumatorului final. Transelectrica este companie strategică de interes naţional care acţionează în numele României în implementarea obiectivelor regionale de securitate energetică. Transelectrica acţionează doar în spiritul respectării legilor în implementarea obiectivelor sale, implicit pentru acest proiect au fost parcurse, strict în spiritul legii, toate etapele şi au fost obţinute toate avizele, autorizaţiile, acordurile şi actele normative necesare implementării unui proiect de asemenea anvergură. Acest obiectiv de investiţii strategic pentru România se derulează cu respectarea tuturor prevederilor legale în domeniu. Au fost îndeplinite absolut toate fazele necesare elaborării unui astfel de proiect tehnic extrem de complex. Suprafaţa zonă împădurită afectată de acest obiectiv este strict cea stabilită prin HG 353/2019 şi a fost determinată în baza unor expertize tehnice autorizate, cu respectarea Acordului de Mediu”, se mai arată în comunicatul transmis.

Cei de la Transelectrica spun că înţeleg importanţa protejării mediului înconjurător şi că depun toate eforturile pentru ca, prin activitatea companiei, să reducă pe cât posibil impactul asupra mediului, inclusiv prin implicarea în acţiuni de responsabilitate socială în domeniul protecţiei mediului.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite