Se deschide cea mai lungă pârtie de schi din România. Are şase kilometri şi returul se face cu autobuzul FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai lungă pârtie de schi din România este în Munţii Banatului FOTO Graţian Dobre
Cea mai lungă pârtie de schi din România este în Munţii Banatului FOTO Graţian Dobre

Pârtia Semenic-Văliug, din judeţul Caraş-Severin, cu o lungime de şase kilometri, are o dificultate medie şi este cea mai lungă pârtie de schi din România.

De Mica Unire, iubitorii de schi din Vestul ţării vor avea la dispoziţie una din cele mai spectaculoase pârtii din ţară: Semenic-Văliug. Traseul cel mare are şase kilometri, ceea ce înseamnă că este cea mai lungă din ţară, după cel de 4,6 kilometri de la Poiana Braşov.  

GALERIE FOTO

Pârtiile de schi de pe Semenic pornesc de la altitudinea de 1.410 metri, iar cel mai lung traseu coboară până în satul Văliug, la Casa Baraj.  

După coborâre, urcarea se poate face doar cu autobuzele puse la dispoziţie de Primăria Reşiţa.  

Pârtia Semenic-Văliug a fost utilizată de schiori şi în trecut, însă nu era un loc amenajat. Municipalitatea din Reşiţa, în colaborare cu Primăria Văliug şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin, intenţionează să transforme locul într-un veritabil magnet pentru turişti. 
 

„Noi am lucrat la amenajarea pârtiei încă din vară. Am făcut înierbare la trei variante de coborâre, printre care una de şase kilometri, una de patru kilometri – care intersectează traseul de şase kilometri la un anumit punct, şi una de doi kilometri, până la staţia intermediară. La ora asta le-am călcat cu ratracul, pentru că am avut zăpadă naturală. E cea mai lungă coborâre din România”, a declarat Ioan Popa, primarul Reşiţei. 

Întoarcerea pe vârf se face cu autobuzul 

Sunt două variante pregătite pentru schiori. Una care începe din pârtia Slalom Uriaş, iar cealaltă se desprinde din pârtia Crucea de brazi. Ambele variante au porţiunea finală la Casa Baraj. 

Cea mai lungă pârtie de schi din România este în Munţii Banatului FOTO Graţian Dobre

Returul în staţiunea Semenic se face cu autobuzele care pleacă din jumătate în jumătate de oră, pe principiul primul venit, primul servit, în intervalul 9.30-16.30. Vor exista cinci sau şase autobuze. 

„Evenimentul de mâine (n.red. 24 ianuarie) se doreşte a fi unul de marketing, de promovare a acestei zone de către Primăria Reşiţa. Vom introduce autobuze care să poată transporta schiorii sus. Condiţia este să se achiziţioneze skipass-ul de o zi. Costă doar 100 de lei pe zi, spre deosebire de Poiana Braşov, unde am înţeles că e 260 de lei”, a mai spus Ioan Popa. 
 

Pârtia nu e supravegheată de Salvamont

Schiorii trebuie să fie atenţi la orientare şi condiţii meteo, coborârea fiind făcută pe propria răspundere întrucât nu este supravegheată de Salvamont. 

„Noi nu am anunţat că vom deschide pârtii de schi omologate. Facem un serviciu de transport promoţional, pentru cei care vor să vadă acest areal schiabil. Am menţionat că nu există Salvamont, iar cine doreşte să facă această prospecţiune, o face pe propria răspundere. Şi până acum s-a schiat pe această pârtie, doar că oamenii nu aveau cu ce să urce. Chiar astăzi am fost pe pârtie şi am găsit vreo 25 de persoane care făceau schi de tură. Urcă pe schi în sus, îşi schimbă tricoul transpirat şi apoi coboară. Lumea e liberă să facă ce vrea”, a declarat Popa. 


„E o pârtie între roşu şi albastru, nu e pârtie neagră. Au coborât oameni care abia ştiau să schieze, pe vremea în care erau nişte coborâri mai abrupte. Acum e mai aranjată, e o pârtie pe care se poate schia ca afară. Niciun traseu din lumea asta nu e supravegheat peste tot. Salvamontiştii sunt pe munte, ei intervin dacă e nevoie. Sfatul meu e ca pe pârtia asta să meargă cei care au un pic de habar să schieze. La schi se pot întâmpla accidente nasoale, aşa că oamenii trebuie să fie conştienţi, nu să se ducă ca nebunii. Pârtia acum e foarte largă, înainte dacă veneau trei schiori trebuia să avem grijă să nu ne lovim. Era foarte înghesuită. Acum zici că e pistă pentru un avion Boeing”, a completat Sorin Blaga, primarul comunei Văliug.

Cea mai lungă pârtie de schi din România este în Munţii Banatului FOTO Graţian Dobre

Proiecte mari de viitor

Proiectul domeniului schiabil de la Semenic este unul foarte ambiţios. În faza următoare se va monta o telegondolă, tunurile de zăpadă, iar între timp se aşteaptă şi deschiderea unor noi unităţi de cazare. 

„Vom pune o telegondolă. Concomitent, vom pune şi o instalaţie de zăpadă artificială pe toate cele trei variante de coborâre, cu un lac de acumulare de 45.000 de metri cubi de apă şi o staţie de pompe. Toate acestea vor fi făcute până în decembrie 2023. Din ce am analizat noi, la finalizarea proiectului va fi unul în top 3 în România ca şi domeniu schiabil. Avem avantajul că în zona Banatului e o penurie mare, am avut mari probleme în ultimii 30 de ani. Dar de multe ori un dezavantaj se poate transforma într-un avantaj, pentru că nu s-a construit haotic după Revoluţie. Noi am făcut şi un regulament de construcţie, să respectăm anumite densităţi, parcări etc.”, a mai spus Ioan Popa. 

Aproximativ 1.400 de locuri de cazare în zonă 

În proiect este şi amenajarea unei parcări supraetajate la baza pârtiei, de 360 de locuri, dar şi o parcare în Reşiţa, de 600 de locuri, iar zece autobuze electrice vor duce schiorii din oraş pe Semenic, astfel încât zona montană să nu fie aglomerată. 

„La ora asta există undeva la 1.400 de paturi de cazare în zona Văliug, Crivaia, Gărâna, Semenic. Mai sunt vreo 600 în Reşiţa, dar e necesar să mai facem încă vreo 2.000. Investitori există, dar au stat şi au aşteptat să se întâmple ceva în infrastructură. E un cerc vicios, nu ai cazare pentru că nu sunt instalaţii, nu sunt instalaţii pentru că nu sunt turişti. Noi vrem să rupem acest cerc, sper să transformă Semenicul într-o zonă de care să ne mândrim”, a adăugat Ioan Popa. 
 

Cea mai lungă pârtie de schi din România este în Munţii Banatului FOTO Graţian Dobre

„Cu ultima ninsoare e numai bună pârtia” 

Luni, 24 ianuarie, vremea în Munţii Banatului se anunţă perfectă pentru schi, motiv pentru care autorităţile se aşteaptă să fie aglomeraţie. „Noi am deschis acest domeniu schiabil în urmă cu vreo trei ani, dar nu se putea numi pe atunci pârtie. Era o potecă mai largă. Va fi un şoc mare pentru cei care vor schia acum pe această pârtie. E ceva senzaţional. A fost nebunie aici şi în week-end, va fi şi mâine, pentru că e altceva. Cu ultima ninsoare e numai bună pârtia. Ştiu că românul vrea mâine gondolă. Dacă 30 de ani am stat fără gondolă, acum mai putem răbda un an şi jumătate. Vor avea acum autobuzele de la Reşiţa. Legat de proiect, a trebuit să găsim locaţia pentru o parcare supraterană, suntem pe o direcţie bună”, a spus Sorin Blaga, primarul din Văliug. 
 

„E o mare problemă cu bizonii” 

Primarul atrage atenţia celor care urcă pe Semenic să îşi pregătească maşinile şi să pună lanţuri pe roţi înainte să urce pe munte. „E o mare problemă cu bizonii, aşa cum le spuneţi voi în oraş. Vin cu BMW-urile, vor să urce dacă se poate până pe pârtie, până la uşa birtului, cu copiii după ei. Am întâlnit ieri (n. red. - sâmbătă) un băiat care a oprit în prima pantă să îşi pună lanţurile. A blocat tot traficul. Astfel de probleme există, nu clima, nu zăpada! Oamenii aceştia blochează, nu cei care schiază, care ştiu să mai urce o sută de metri cu schiurile pe umeri. Trebuie să se înţeleagă că există nişte limite, nu pot intra mai mulţi. Nu s-a gândit nimeni că vom ajunge să schieze mii de oameni”, a mai spus Sorin Blaga. 

Cea mai lungă pârtie de schi din România este în Munţii Banatului FOTO Graţian Dobre

Autorităţile speră ca peste doi-trei ani la Semenic să urce între 5.000-6.000 de oameni, într-un weekend. Sunt vizaţi locuitorii din judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Hunedoara, dar şi din Serbia şi Ungaria. „Clar vor veni dacă oferi condiţii bune, preţuri bune, mâncare bună. În plus, e şi aproape, nu trebuie să conduci 700 de kilometri, ci 100-150 de kilometri”, a completat Sorin Blaga. 



 

Cea mai lungă pârtie de schi din România este în Munţii Banatului FOTO Graţian Dobre

Vă recomandăm să mai citiţi:

Cum a ajuns o ruină paradisul turismului montan din Banat. Semenicul este din nou de vânzare FOTO

FOTO Pemii, strămoşii „imperiului“ de la Gărâna. „Dacă voiam ca nemţii din clasă să nu ne înţeleagă, vorbeam pemeşte“
 

Cum au întemeiat muncitorii forestieri austrieci un sat în judeţul Caraş-Severin.  În localitate este păstrată o bucăţică din Sfânta Cruce a lui Isus Hristos

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite