Ruinele unei biserici vechi de peste 700 de ani vor putea fi vizitate, inclusiv mormântul misterios al unei tinere, împodobită cu 300 de arginţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ruinele din centrul Caransebesului vor deveni obiectiv turistic FOTO argument-cs.ro
Ruinele din centrul Caransebesului vor deveni obiectiv turistic FOTO argument-cs.ro

Ruinele unei vechi biserici, din secolul al XIII-lea descoperite, parţial în 1989, şi total în 2016, în centrul oraşului Caransebeş, vor fi conservate şi amenjate pentru a deveni obiectiv turistic.

În ultima şedinţă a Consiliului Local, aleşii au aprobat o hotărâre în acest sens. Oraşul nu dispune de fondurile necesare aşa că edilii locali încearcă să obţină o finanţare prin POR 2014-2020.

În total este vorba de peste 700.000 de euro, cu care se va restaurara amplasamentul obiectivului de patrimoniu în suprafaţă de 448 mp, se reface aspectul original al ruinelor, zidurilor şi prin îndepărtarea lucrărilor neconforme anterioare, iar pe întreg perimetrul, vor fi acoperite ruinele în vederea protejării, cu copertină 310 mp.

"Întregul sit va fi reabilitat printr-un complex arhitectural – acoperire, balustrade perimetrale, pasarelă de vizitare cu sens dublu. Va fi dotat cu exponate şi reproduceri la scară a artefactelor găsite în situm la momentul cercetării arheologice, conform studiului arheologic. Vor fi modernizate atributele muzeale prin formule moderne, interactive şi sincronice şi vor fi dotate cu dispozitive de informare , panou de afişaj cu  display care furniza informaţii istorice”, ne-a informat Mircea Lepădatu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Caransebeş.

Reprezentanţii administraţiei locale doresc să extindă accesul turiştilor prin accesibilizarea întregului sit cu amenajări care să permită vizitarea acestuia şi de către persoane cu dizabilităţi.

Obiectivul va fi inclus în circuite naţionale şi internaţionale de turism şi cultură ( studii de istorie, arheologie, arhitectură, ecleziastice), cu accent pe consolidarea unei identităţi patrimoniale. Edificiul este monument istoric, pe lista Ministerul Culturii.

Întregul obiectiv amenajat va fi iluminat arhitectural pentru a semnaliza şi a îmbunătăţi aspectul vizual şi calitatea urbanistică în zona centrului vechi din Municipiul Caransebeş.

Descoperite de comunişti, după marea demolare

Povestea ruinelor bisericii medievale din Caransebeş începe în anii ’80, atunci când au fost demolate mai multe clădiri pentru modernizarea zonei. Când au început excavările s-au găsit ruine şi artefacte care i-au umit până şi pe specialişti.

În criptele de sub intrarea bisericii au fost găsite veşmintele unor nobili români din Caransebeş dar şi bijuterii de o importanţă deosebită, iar la unul dintre morminte a fost descoperit trupul unei tinere care avea pe cap o basma cu 300 de rozete din argint aurit, ceea i-a făcut pe specialişti să susţină că a fost o personalitate importantă a acelei epoci. Toate obiectele găsite se află astăzi în custodia Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş.

 

 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite