Romsilva vrea să taie 11.900 de metri cubi din pădurea seculară a Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei. „Problema este că se va exploata legal“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pădurea seculară din Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei ajunge pe mâna drujbistilor FOTO AGENT GREEN
Pădurea seculară din Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei ajunge pe mâna drujbistilor FOTO AGENT GREEN

Asociaţiile de mediu Agent Green şi GEC Nera atrag atenţia că în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, Romsilva va exploata, conform planului de amenajament silvic pe anul 2017, peste 11.900 metri cubi de arbori, preponderent fag din văile Vlăsia Mare, Vlăsia Mică şi culmea Radocheasa.

Aceste păduri de valoare deosebită sunt situate în zonele sălbatice ale parcului naţional şi sunt păduri virgine, cvasivirgine şi seculare.

“Romsilva a scos la licitaţie pentru exploatare această pădure seculară cu vârsta medie de 210 ani din Parcul Naţional Domogled - Valea Cernei. Această pădure extrem de valoroasă pentru biodiversitate ar fi putut fi inclusă în zona de non-intervenţie a parcului pentru a atinge obiectivul solicitat de Agent Green pe care Ciprian Pahonţu, directorul Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva, s-a angajat recent în faţa organizaţiei să îl atingă. Însă tăierile sunt încă permise pe mai bine de 50% din suprafaţa parcului şi fiecare nouă pădure seculară naturală tăiată va justifica noi lucrări de <<îngrijire>> şi în următoarea sută de ani”, arată cei de la Agent Green.

Cornel Popovici Sturza, preşedintele Gec Nera explică şi faptul că Romsilva foloseşte planul de management din parcurile naţionale tocmai pentru a-şi legaliza aceste tăieri.

“Problema este că se va exploata legal, pentru că aşa a fost făcut planul de management. S-au plasat în zonele de protecţie integrală stâncării, păşuni, râpe, terenuri fără valoare. Pădurile valoroase au rămas în afara zonelor de protecţie integrală şi chiar dacă sunt cuprinse în diferite rezervaţii naturale, apare aceeaşi poveste: exploatarea se face după amenajamentul silvic. Aceiaşi ticăloşie, făcută cu complicitatea Ministerului Mediului, care se întâlneşte în mai toate parcurile naţionale”, a declarat preşedintele GEC Nera.

Activiştii de mediu acuză că în timp ce parcurile naţionale ocupă o suprafaţă doar de 1,3% din România, silvicultorii şi grupurile de interese din domeniul exploatării forestiere recurg la toate mijloacele posibile să exploateze aceste păduri de interes naţional.
 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite