Românul care a parcat 1.000 de maşini într-un apartament de bloc. Cea mai veche este un camion Bedford din 1957

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lugojeanul Cristian Ghinea este unul dintre cei mai împătimiţi colecţionari de maşinuţe din România. Pasiunea de copil a devenit pentru el, la cei 54 de ani ai săi, o treabă serioasă. Are peste 1.000 de machete şi o încăpere specială pentru ele în apartamentul de trei camere în care locuieşte.

În viaţa de zi cu zi, Cristian Ghinea (54 de ani) din Lugoj, judeţul Timiş, este jurnalist şi membru al Uniunii Scriitorilor din România. E un tip serios şi respectat, în micul oraşul în care trăieşte, pe care lumea îl salută cu stimă pe stradă. Puţini ştiu însă că, atunci când ajunge acasă, Cristian Ghinea îşi retrăieşte copilăria, printre cele 1.000 de maşinuţe pe care le ţine într-o cameră specială.

„Prima dată când am văzut nişte machete, aşa-zisele Matchbox, eram în clasa a şasea. La un coleg care primea de dincolo, din Occident. Îţi dai seama că era un fel de marfă care venea, aşa, cam pe sub mână.  A văzut cât de mult îmi plăceau, dar mi-a zis că nu poate să-mi dea o maşinuţă, însă mi-a dat un catalog. Cu catalogul ăla am petrecut ani întregi, mă tot uitam şi îl răsfoiam. Deja foile erau tocite pe margini. De-abia prin perioada studenţiei am putut să încep să adun şi eu maşinuţe“, povesteşte Cristian.

Citroen DS Palace, maşina care l-a marcat pe viaţă

Pasiunea pentru maşinuţe vine chiar din anii copilăriei, însă atunci când scriitorul Cristian Ghinea începe să-ţi vorbească despre machetele sale, o face cu har şi cu pofesionalism, încât te duce într-o lume în care, mai ales dacă eşti bărbat, recunoşti că ţi-ai dori să mai fii copil măcar pentru câteva minute. 

„Pentru mine este mai mult decât o colecţie. Pe de-o parte, e un mod de recuperare a copilăriei. Nu pot să spun că a fost o traumă, dar m-a durut faptul că trăiam într-o ţară în care nu aveam acces la aşa ceva.  Deci mi-am recuperat o parte din copilărie şi, în al doilea rând, este ceva mai complex. Prin anii ’70, am văzut, într-o parcare din Timişoara, un Citroen DS Palace, o maşină extraordinară,  foarte frumoasă, care m-a marcat. La vremea aia, nu-mi imaginam că poate să existe o asemenea maşină. De altfel, macheta acestei maşini o cumpăr de fiecare dată când o găsesc. La orice scară, orice culoare, orice an de producţie“, spune Cristian.

Colecţionarul lugojean ţine mult la maşinile lui şi se vede asta din modul în care le păstrează. În fiecare zi, îşi rezervă câte o jumătate de oră pentru cele 1.000 de maşinuţe parcate ordonat în apartamentul său. În felul acesta se deconectează de la stresul cotidian. „Maşinuţele le ţin în cutii sigilate, pentru a-şi păstra valoarea şi a nu se umple de praf. O cameră din apartament este rezervată pentru acestea şi totuşi mi-aş dori mai mult spaţiu, ca să le pot aranja mai bine. Mă relaxează foarte mult ca, după o zi stresantă de muncă, să le aranjez, să le şterg de praf sau să le clasific“, povesteşte Ghinea.

Norocul colecţiei sale este că e tată de fată, care astăzi este deja studentă şi care nu a prea fost atrasă de micile jucării ale tatălui său. Altfel ar fi stat lucrurile dacă avea un băiat. „Pentru colecţionarii care au băieţi interesaţi de maşinuţe, există totuşi o soluţie. Şi, de altfel, aşa trebuie să se şi procedeze. Machetele acestea conţin piese minuscule care se detaşează, ceea ce ar fi un adevărat pericol pentru copii. Trebuie ţinute departe de copii. Bineînţeles, au apărut anumite machete construite special pentru a fi oferite copilului. În felul acesta, el se poate juca în siguranţă şi chiar poate învăţa câteva lucruri de bază pentru a continua tradiţia şi a ţine, la rândul lui, o colecţie“, afirmă Cristian.

O machetă poate să coste cât un Logan adevărat

Lugojeanul spune că, în ţară, mai sunt vreo două sute ca el şi că profilul colecţionarului de maşinuţe este cuprins între vârsta de 40 şi 60 de ani. Cu ceilalţi pasionaţi se întâlneşte virtual pe trei forumuri, acolo unde este, de fapt, şi piaţa de maşini în miniatură a României. Cristian îşi apreciază colecţia ca fiind în primele 20 din România, însă consideră că e o adevarată performanţă. Majoritatea celor care deţin primele locuri în acest top sunt oameni care nu se uită la bani. Pentru că, poate nu vă vine să credeţi, există machete care pot ajunge chiar şi la preţul unui Logan.

Cristian spune că nu îşi permite aşa ceva şi că în cele mai multe cazuri, cumpără maşinuţe cu câţiva lei, cu mici defecte, pe care le recondiţionează, cu ajutorul unui prieten.  În colecţia lui se pot găsi de la machete din anii ‘50-’70, până la ultimele apariţii pe piaţă.

„Adun machete a căror vechime este între 20 şi 30 de ani, ba chiar şi mai vechi. Cea mai veche este un camion Bedford, produs de Launay, firma care a generat apoi Matchbox. Este din 1957. De asemenea, mai am un Rolls-Royce, produs de Budgie Models, o firmă de mult dispărută. Îmi place această idee de machete clasice ale unor autovehicule clasice“, povesteşte Ghinea, care crede că, prin această particularitate vintage, colecţia sa este oarecum unică.

„Pe majoritatea machetelor pe care le am în colecţie scrie «Made in England»,«Made in Great Britain», «Fabrique au Portugal», «Made in Germany» sau «Made in West Germany», ceea ce este deja ceva exotic. De ce? Pentru că după anii ‘90, toate acestea, peste 90%, se fabrică în China. Chiar şi producătorii de machete premium s-au mutat în China. Deci a avea în colecţie o machetă fabricată în Germania, Franţa sau Anglia este ceva exotic. Asta îţi indică clar că macheta are peste 25 de ani vechime“, spune colecţionarul. ;

 Blog pentru prezentarea colecţiei

Despre Cristian Ghinea se poate spune că este o enciclopedie în domeniu. Colecţia sa este întregită şi de un blog – nomadcars.wordpress.com – unde Cristian prezintă, în amănunt, fiecare piesă. Nu există o maşină care să-i pice în mână şi pe care să nu o studieze şi să nu o descrie de la cele mai mici şuruburi până la motor, capacitate şi alte dotări. NoMadCars are o audienţă foarte bună şi, prin intermediul acestui blog, a intrat în legătură cu colecţionari din Polonia, Slovenia, Marea Britanie, Germania, care au apreciat piesele lui şi care, la rândul lor, i-au prezentat colecţiile lor. „Menţionez şi subliniez că NoMadCars nu este un blog comercial, nu vând nimic şi nu cumpăr nimic, ci doar îmi prezint colecţia“, a conchis Cristian Ghinea. Lugojeanul  îşi doreşte foarte mult să realizeze o expoziţie cu „autovehiculele“ în miniatură, însă nu a reuşit să achiziţioneze vitrinele care să ofere siguranţa colecţiei. Spune că nu a renunţat la idee şi poate anul viitor, de 1 Iunie, de Ziua Internaţională a Copilului , îşi va expune cele 1.000 de maşinuţe.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite