Românul care a îngrozit Austria îşi va ispăşi în ţară ultimii ani de pedeapsă. Detalii cutremurătoare din anchetă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: Shutterstock
Sursă foto: Shutterstock

Curtea de Apel Timişoara a admis solicitarea autorităţilor judiciare din Austria pentru transferarea la un penitenciar din România a lui Doru Petru Jianu, reşiţeanul condamnat la 17 ani pentru viol, tâlhărie şi alte fapte penale.

Faptele care au îngrozit Austria s-au petrecut în urmă cu 10 ani.

În martie 2010 i-a pus pistolul la tâmplă unei femei din Austria (V.S.) pe care ulterior a şi lovit-o cu palmele pentru 10 euro şi un set de chei. Ulterior, s-a năpustit asupra victimei şi a violat-o. Cu setul de chei, individul a încercat apoi să dea o spargere într-o filială a firmei  BIPA, faptă nefinalizată însă întrucât victima i-a dat alte chei decât cele necesare.

După două săptămâni, acelaşi individ a constrâns, tot cu un pistol, o altă femeie, R. I. angajata unui alt magazin din Austria, căreia i-a furat un ceas de argint, un inel de aur, un telefon marca Nokia, suma de 100 de euro din casierie şi 30 de euro din portofel, precum şi un card bancar. Pe acelaşi tipar a forţat-o pe victimă să întreţină cu el raporturi sexuale orale şi vaginale. Ulterior, a încercat să retragă o sumă de bani cu ajutorul cardului  victimei, însă nu a reuşit, deoarece cardul era blocat.

În aprilie, acelaşi an, Doru Petru Jianu a încercat să constrângă, în acelaşi mod, o altă femeie din Austria, J. Z., pe care a ameninţat-o  cu arma şi a lovit-o în cap pentru a-i lua telefonul mobil. Când a încercat să şi violeze victima, a fost însă surprins de un vecin al femeii şi a fugit. 

În aceeaşi lună, a atacat la fel o altă femeie, M. T. S, pe care, din fericire, nu a reuşit  să o violeze şi nici să-i ia banii. 

 

Condamnat pentru şapte infracţiuni

Tribunalul pentru cauze penale Viena l-a condamnat pe Doru Petru Jianu la 17 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de tâlhărie, tentativă de tâlhărie, viol, tentativă de agresiune sexuală, tentativă de furt, constrângere gravă, înstrăinarea mijloacelor de plată destinate plăţii fără numerar, prevăzute de Codul penal austriac. 

 

Individul va ieşi din puşcărie în 2027

Decizia a rămasă definitivă la data de 12 octombrie 2011, iar individul a executat deja o treime din pedeapsă (2965 zile) în Penitenciarul Stein - Austria. Pedeapsa ar urma să fie ispăşită la data de 26 aprilie 2027.

În vara acestui an, autorităţile judiciare din Austria au cerut transferarea deţinutului în România, iar Curtea de Apel Timişoara a admis solicitarea.

„Dispune recunoaşterea sentinţei penale (...), pronunţată de Tribunalul pentru cauze penale Viena (...).    Dispune transferarea persoanei condamnate JDP deţinut în prezent în Penitenciarul Stein - Austria, născut la 29.03.1969 în loc. Reşiţa (...) într-un penitenciar din România”, se arată în sentinţa 181/PI/2019 a Curţii de Apel Timişoara (www.rolii.ro). 

Decizia nu este definitivă, însă a rămas doar o chestiune de timp până la finalizarea procedurilor.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite