România, pârâtă la Comisia Europeană pentru distrugerea pădurilor. Potenţiala amendă, un coşmar - 100.000 euro pe zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Organizaţiile de mediu Agent Green, ClientEarth si EuroNatur au înaintat o plângere oficială către Comisia Europeană, împotriva autorităţilor din Romania, pentru distrugerea sistematică şi deliberată a pădurilor seculare din ariile naturale protejate, ce constituie două treimi din ultimele păduri naturale neatinse din Uniunea Europeană, în afara Scandinaviei.

Organizaţiile susţin, într-un comunicat de presă, că Romsilva organizează lucrări silvice în interiorul siturilor ariilor protejate Natura 2000, fără o analiză adecvată a impactului tăierilor în aceste zone unice. În multe cazuri, evaluările relevante pentru impactul asupra mediului, care trebuie făcute în mod normal înainte de planificarea tăierii, se fac la mai mulţi ani după ce tăierea a avut loc sau deloc. Agent Green s-a judecat în ultimii ani cu Romsilva solicitând în instanţe anularea amenajamentelor silvice care au fost aplicate înainte de realizarea procedurilor de evaluare de mediu, procesele fiind încă pe rol.

"De 12 ani de când am intrat în UE se taie în arii protejate conform unor planuri de exploatare pentru care nu s-a făcut vreo evaluare de impact asupr mediului. Dar Romsilva susţine că legislatia din Romania permite acest lucru, refuzând sa recunoască faptul că biodiversitatea din ariile protejate este pusă în pericol, iar Ministerul Mediului tolerează asta. Este timpul pentru Comisia Europeana sa intervină ", a spus Gabriel Păun, preşedinte Agent Green.

Romsilva este desemnată de Guvernul României să administreze 22 din cele 29 de parcuri naţionale şi naturale ale României. Toate aceste zone sunt părti ale reţelei Natura 2000 şi se supun Directivelor Habitate şi Păsari. Însă expertii legali susţin ca Romsilva, regia forestiera a statului, nu reuşeşte cel mai adesea să respecte cerinţele UE obligatorii. La fel se întamplă şi cu siturile Natura 2000 administrate de recent înfiinţată ANANP (Agenţia Naţionala pentru Arii Naturale Protejate).

Ewelina Tylec-Bakalarz, avocat pentru natura salbatică, ClientEarth, spune că România încălcat legea cu bună ştiinţă. "Taierile sistematice in siturile Natura2000 fără evaluarile adecvate zonelor respective reprezintă o încălcare clară a legilor UE. Aceasta problema este raspandita larg in Romania, fapt pentru care aducem acest caz în faţa Comisiei Europene.", spune reprezentanta ClientEarth.

În urma unei plângeri similare înaintată de Client Earth în anul 2018, Polonia a fost somată de Curtea Europeană de Justiţie să plătească 100.000 de euro zilnic până la stoparea tăierilor din Parcul Naţional Bialowieza.

Ewelina Tylec-Bakalarz e de părere că şi în România, Comisia Europeană trebuie să acţioneze. "Cazul padurii Bialowieza arata cat de eficienta poate fi legea Europeana in protejarea comorilor naturale ale continentului nostru. Speram ca si in cazul padurilor din Romania, Comisia Europeana va trece la fapte înainte ca distrugerea acestor ecosisteme unice să devină ireversibilă."

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite