Rasol de vită cu ierburi aromate. Reţeta veche preparată de germanii din Banatul de Munte

Rasol de vită cu ierburi aromate. Reţeta veche preparată de germanii din Banatul de Munte

Bucătarul reşiţean Uica Mihai prezintă o reţetă veche de rasol de vită, pe care a învăţat-o de la şvabii care au trăit în Banatul de Munte.

Ştiri pe aceeaşi temă

Uica Mihai spune că ştie reţeta din tinereţe şi că rasol de vită gătit în acest fel este un adevărat deliciu. "Capul de piept al vitei, care are şi un strat galben şi aromitor de seu, e cel mai bun pentru felul ăsta de mâncare.

Luaţi cam un kilogram de carne grasă cu os, fără să o spălaţi (ce dacă e vita bătrână, cu cât mai babă cu atât mai bine) şi aşezaţi.o într-o oală cu multă apă. Dar carnea să fie aşezată pe un strat gros de rădăcinoase (păstârnac, pătrunjel, morcov) şi cepe întregi. Mai bun ar fi arpagicul, dacă aveţi în casă şi dacă vă înduraţi să îl despieliţaţi. Mirodeniile trebuincioase sunt o lingură cu vârf de boabe de piper, o linguriţă de boabe de muştar, două foi de dafin şi câteva boabe de coriandru.

Şi fierbeţi pe îndelete, câteva ceasuri bune, spumuind din când în când.

Când se înmoaie carnea şi e aproape să se desprindă de pe os, să o scoateţi din zeamă şi unsă cu puţin un, să o mutaţi într-o tavă şi în cuptorul încălzit la 170 de grade, să o lăsaţi jumătate de ceas, mai adăugând în tavă din zeama în care a fiert.

Iar pentru final, scoateţi carnea fierbinte pe o tipsie şi presăraţi din belşug peste ea, o ploaie de verdeţuri (ceapă de tuns, pătrunjel verde, creson şi coriandru). Să aveţi lângă şi un hrean supărat frecat cu smântână şi un strop din zeama în care a fiert carnea, pâine neagră neapărat, o răchie înainte şi vin negru de putuc la urmă. Ai Wei !!! Trai pe vătrai...", spune bucătarul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: