Rafael Gherghe, fizicianul pasionat de numismatică

Rafael Gherghe, fizicianul pasionat de numismatică

Rafael Gherghe

Cu rezultate foarte bune la concursurile naţionale, Rafael se pregăteşte intens pentru olimpiada naţională de fizică de la Arad. Rafael este o fire secretoasă, dar atunci când vine vorba de ceea ce-şi propune să obţină, îşi canalizează toată energia lui spre acel lucru.

Ştiri pe aceeaşi temă

Profil:
Născut: 19 aprilie 1995
Studii: Elev în clasa a IX la Liceul „Diaconovici-Tietz“ Reşiţa, intensiv engleză.
Familie: O soră

 Încă din clasele primare, problemele de matematică au fost pentru el o metodă pentru a-şi petrece timpul liber. Faptul că rezultatele la olimpiadele la care a participat nu au fost satisfăcătoare pentru el l-a făcut pe Rafael să se îndrepte spre fizică. „În primul rând m-au atras problemele de logică pe care le făceam la fizică. Tatăl meu a fost persoana care m-a susţinut şi m-a ajutat să nu mă dau bătut atunci când întâlnesc o problemă mai dificilă. La şcoală am avut ajutor din partea profesorului de la clasă, care a realizat că sunt pasionat de această materie şi a făcut tot posibilul să nu mă plictisesc“, a povestit Rafael.

Pentru că îi place să fie de multe ori în competivitate, Rafael a participat la mai multe concursuri la nivel judeţean şi mai ales la cel naţional. Mai mult decât atât, Rafael se poate mândri cu faptul că anul acesta este cel de al doilea an în care participă la olimpiada naţională de fizică. „În primul an nu am fost mulţumit de rezultatul obţinut, iar anul acesta îmi doresc să am unul dintre primele 20 de rezultate“, a mai spus Rafael.

Pasiune pentru numismatică

Bunicul său i-a transmis tânărului una dintre cele mai dragi pasiuni, aceea de a colecţiona monede vechi. „De mic copil ştiam că bunicul meu se ocupă cu aşa ceva. Am moştenit de la el o parte din colecţie, am decis să păstrez tradiţia şi să o dezvolt“, a precizat Rafael. Tânărul recunoaşte că şi-a ales un hobby destul de costisitor şi dificil, dar cu ajutorul prietenilor şi a familiei reuşeşte chiar să uimească prin perseverenţă. „Colecţia de monede vechi o dezvolt destul de greu. Fac schimb cu prietenii, în orice caz pot să spun că mă mândresc cu colecţia pentru că sunt monede destul de vechi, pe unele dintre ele anul abia se mai vede“, a mai spus tânărul.

Acum, pentru că a acumulat o oarecare experienţă, s-a hotărât să colecţioneze monede euro din toate ţările membre UE. „Am un catalog special în care trebuie să înlocuiesc eurocenţii cu cei adevăraţi. Spre bucuria mea, mai am doar patru ţări la care îmi lipsesc eurocenţii. Sper să termin acest catalog cât mai repede deoarece sunt convins că după ani de zile va fi unul valoros atât sentimental, cât şi financiar“, a mai adăugat Rafael.

INTREBARI SI RASPUNSURI


Câte monede ai colecţionat până acum?
Nu le ştiu numărul, pentru că această colecţie nu este doar de monede, ci şi bancnote. În general mă străduiesc să le adun pe cele cu valoare.

La ce concursuri vei participa anul acesta?

După olimpiada naţională voi merge şi la ediţia de anul acesta a concursului „Ştefan Procopiu“, la care nu-mi fac prea mari probleme în ceea ce priveşte rezultatul.

Care e partea specială a colecţiei tale?

Păi, de exemplu, am un catalog special în care colecţionez monede eurp din toate ţările membre ale Uniunii Europene. Mai am doar

Ce-i place
„Îmi place să îmi petrec timpul liber alături de prieteni, să mă joc la calculator, să citesc o carte de calitate şi îmi mai place să joc şah“, a spus Rafael.

Ce nu-i place

„Nu-mi prea am lucruri care nu-mi plac. Sunt mofturos la mâncare şi nu-mi place să fiu deranjat atunci când sunt împlicat într-o activitate“, a mai spus tânărul.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: