Punctul de trecere al frontierei cu Serbia care stă închis fiindcă guvernul român nu emite o hotărâre. „Ultima dată ne-au cerut precizări despre nişte prize“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Primaria Moldova Noua
FOTO Primaria Moldova Noua

Primăria Moldova Nouă şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin, împreună cu municipalitatea Golubăţ din Republica Serbia au accesat în 2013 un proiect european cu finanţarea IPA, în valoarea de peste peste 2,6 milioane de euro pentru amenajarea unui punct de trecere al frontierei cu bacul.

Proiectul a fost finalizat în 2016, însă nu este funcţional nici în momentul de faţă din cauză că Guvernul României nu a dat o hotărâre pentru înfiinţarea noului punct de frontieră.

Primarul din Moldova Nouă se arată foarte revoltat, în condiţiile în care administraţia locală pe care o conduce a fost nevoită să contracteze un împrumut de circa 1 milion de euro, deoarece banii obţinuţi din proiectul european au fost insuficienţi pentru lucrările care trebuiau executate.

“Ne-am pomenit în 2016, la final de an, că e în risc proiectul să nu treacă şi Moldova Nouă şi-a pierdut dreptul să mai primească finanţarea. Am luat credit 1 milion de euro şi l-am dus la final în octombrie 2017, ne-am finalizat partea noastră, însemnând remedierea căii de rurale pe distanţă de 1,2 kilometri şi construcţia punctului vamal. În acelaşi timp, partenerii sârbi de la Golubăţ şi-au făcut treaba. A mai rămas liderul de proiect Consiliul Judeţean Caraş-Severin să-şi îndeplinească obiectivele. Din momentul în care noi am finalizat construcţia, anul trecut, acum suntem în septembrie 2018, trebuia dată o hotărâre de guvern în urma unei solicitări a Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi a Prefecturii. Pe lângă acest lucru ar fi trebuit scos la licitaţie şi operatorul pentru bac. Deocamdată nu au făcut niciunul dintre aceste obiective”, spune Adrian Torma, primarul oraşului Moldova Nouă.

Silviu Hurduzeu, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin susţine că documetaţia pentru hotărârea de guvern s-a transmis, doar că Ministerul de Interne a cerut mereu clarificări. “La toate aceste clarificări, noi am răspuns prin refacerea proiectului, în trei patru zile. Doar că aceste clarificări au fost în luna mai, în luna iunie şi în luna iulie. Ultima dată ne-au cerut precizări despre nişte prize de date, de internet”, spune Hurduzeu, care admite că există şi posbilitatea ca administraţia judeţeană să fie sancţionată de către Uniunea Europeană dacă punctul de trecere nu este deschis până în 2019 şi nu sunt îndeplinite obiective din proiect.

Există acest pericol, putem să primim penalităţi, corecţii financiare. Există un număr de treceri pe care bacul trebuie să-l facă până la finalul proiectului. Evident că totul ţine de momentul în care va apărea această hotărâre de guvern”, a spus Silviu Hurduzeu.

Întrebat dacă acest blocaj poate să vină şi din cauze politice având în vedere că organizaţie PSD Caraş-Severin nu îl mai susţine pe preşedintele Liviu Dragnea, preşedintele Consiliului Judeţean a declarat că nu se pune această problemă”.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite