Proiectul care va transforma Muntele Semenic într-un paradis turistic „all seasons”. Este în faza autorizării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
semenic

Primăria Reşiţa a reuşit să obţină toate avizele şi documentele necesare pentru a cere Guvernului să emită o hotărâre pentru schimbul de terenuri cu Romsilva, din zona unde urmează să se construiască unul din cele mai importante proiecte de agreement din România.

Este vorba despre zona turistică Semenic-Crivaia, unde pe o suprafaţă de peste 26 de hectare ar urma să se construiască un adevărat paradis turistic, all season.

Totul s-a blocat însă din cauza faptului că cea mai mare suprafaţă, 23 de hectare, din această zonă, aparţinea Romsilva, fiind declarată fond forestier. La sfârşitul săptămânii trecute, însă, Garda Forestieră Timişoara a emis avizul, ultimul de care mai era nevoie, privind scoaterea definitivă din fondul forestier naţional a terenului în suprafaţă totală de 23,05 hectare şi introducerea în circuitul silvic, în compensare, a unei alte suprafeţe de 25,3 hectare care consfinţeşte, practic, schimbul de terenuri între Romsilva şi Primăria Reşiţa.

“Noi mai avem de făcut Planul Urbanistic Zonal, dar nu este o condiţie obligatorie solicitată pentru hotărârea de guvern. Pentru hotărâre a fost foarte important să se realizeze studiul de evaluare adecvată. Acesta este un studiu de mediu mai puţin laborios decât cel de impact pentru că proiectul va fi implementat în zona de dezvoltare durabilă a Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, unde sunt permise construcţii. L-am obţinut după un an de muncă”, a declarat primarul Ioan Popa.

Edilul Reşiţei spune că în condiţiile acestea toate “piedicile” au fost depăşite şi cei trei parteneri, Primăria Reşiţa, Primăria Văliug şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin au undă verde să ceară guvernului o hotărâre pentru transferul terenului şi pentru scoaterea la licitaţie a proiectului tehnic şi execuţiei.

„Ministrul Mediului, Costel Alexe, ne-a pus încă de săptămâna trecută în legătură cu doi secretari de stat cu care colegii mei să dinamizeze procesele prin care să iniţiem hotărârea de guvern pentru schimbul de terenuri. Sper ca într-o perioadă cât mai scurtă, câteva săptămâni, să ajungă pe masa Guvernului. În momentul în care vom avea hotărârea, ne este deschisă calea spre defrişare, curăţarea terenului şi scoaterea la licitaţie a următoarei faze: proiectul tehnic şi execuţia. Le vom scoate la licitaţie la pachet şi sperăm ca în primăvară să avem un câştigător şi să demarăm lucrările”, a mai precizat primarul Ioan Popa.

Paradisul turistic pregătit pentru Muntele Semenic va cuprinde două pârtii de schi, Franzdorf şi Adolf Zangl, în lungime totală de 8 km, cu staţii meteo pentru citirea vitezei şi a direcţiei vântului; telegondolă cu lungime totală de aproape 4 km şi diferenţă de nivel de peste 700 de metri; instalaţie de zăpadă artificială cu captare de apă din zona de izvoare a pârâului Gozna şi lac de acumulare la cota 1.370 metri, pe platoul de lângă Cabana Prietenii Munţilor, precum şi o serie de construcţii anexe, printre care un centru Salvamont cu punct de prim ajutor sau un centru de închiriere de materiale sportive.

De asemenea, turiştii vor avea la dispoziţie şi spaţii de servicii (restaurante, magazine de suveniruri, cu produse specifice turismului montan), în zona de plecare a telegondolei, în Văliug, unde vor fi amenajate şi parcări, dar şi în zona staţiei intermediare de pe traseul acesteia, o „belvedere” atât pentru schiori, cât şi pentru pasionaţii de drumeţii montane, precum şi în cea de sosire, pe Semenic. Aici vor fi disponibile şi locuri de parcare, pentru turiştii veniţi pe munte pentru drumeţii sau pentru mountain bike. Proiectul are o valoare totală de peste 210 milioane lei.

Vă mai recomandăm şi:

MAE: De la 1 august, toate persoanele care intră în Belgia, în scop turistic, vor fi obligate să completeze anterior un formular online

Hotelierii bulgari vor să îi „fure“ pe românii care nu mai pot ajunge în Grecia. Ce pachete turistice de nerefuzat oferă

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite