Proiectul european de sălbăticire a Munţilor Ţarcu stârneşte revolta localnicilor. O asociaţie face demersuri pentru blocarea iniţiativei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Asociaţia “Pro Banatul de Munte”, din Caraş-Severin a organizat la sfârşitul săptămânii trecute o audiere publică pentru informarea şi consultarea localnicilor din cele 12 comune, aflate în zona Munţiilor Ţarcu, cu privire la proiectul de sălbăticire pe care îl promovează cei de la WWF România.

Întâlnirea a fost organizată sâmbătă, la Căminul din Zăvoi, unde au participat circa 100 de persoane: localnici, investitori şi reprezentanţi ai administraţiilor locale.

Marian Apostol reprezentantul asociaţiei “Pro Banatul de Munte” spune că întâlnirea de la Zăvoi este doar una din acţiunile pentru stoparea demersurilor privind declararea zonei într-una de sălbăticie. Asociaţia a mers în toate satele afectate şi prin intermediul unor chestionare a cerut opinia localnicilor.

“Am început acţiunile noastre în urmă cu câteva luni de zile, după discuţiile avute cu primarii de acolo, care se plângeau de faptul că au deja probleme de implementare a unor proiecte din cauza restricţiilor impuse de Situl Natura 2000 şi că acest demers pornit de către unele ong-uri de transformare a zonei într-una de sălbăticie absolută le va crea probleme şi mai mari în dezvoltarea Munţilor Ţarcu ca zonă turistică. Am vrut să vedem care este opinia oamenilor din zonă. Am făcut nişte echipe şi am stat de vorbă cu ei. Am completat vreo 600 de chestionare, în urma discuţiilor avute, din care s-au desprins aceleaşi temeri. Sunt oameni care stau în zonă din generaţie în generaţie, care până acum au beneficiat de ceea ce le-a oferit muntele şi care în momentul de faţă se simt în pericol, pe pământurile lor. Cred că este incorect ca cineva care se bucură de avantajele civilizaţiei să stabilească, cu de la sine putere, că acolo în munţi ar fi prea puţină sălbăticie. Iar justificarea, venită din partea acestora, precum că sunt defrişări în zonă e un fel de bau-bau, pentru că, din acest punct de vedere Situl Natura 2000 protejează suficient de bine. Dacă se taie în continuare, se taie ilegal sau beneficiind de legi strâmbe”, spune Marian Apostol.

“Protejăm natura, dar oamenii sunt pe primul loc”

Reprezentantul “Pro Banatul Montan”, spune că natura trebuie protejată, însă oamenii trebuie să fie pe primul loc. “Cert este că în momentul de faţă există o criză acută de locuri de muncă şi că în toată această perioadă mereu s-a sugerat faptul că ar trebui să fie dezvoltat turismul în zonă, fiind o variantă economică valabilă pentru acest spaţiu. Acum, când au început să apară oameni interesaţi de investiţii în turism, vine cineva şi le spune nu, pentru că aia trebuie să rămână o zonă sălbatică. Cred că nu e în regulă, iar oamenii de acolo nu sunt de acord cu asta! Acelor oameni nu le rămâne decât să-şi mute cabanele sau locuinţele către poalele muntelui, să ajungă în oraşe precum Oţelul Roşu şi Reşiţa, unde sunt mari probleme privind locurile de muncă, iar pe mai departe vor trebui să plece în afara ţării, pentru că asta este singura soluţie. E dubios că ţările care şi-au pus în valoare foarte bine munţii din punct de vedere turistic, să vină şi să investească bani în România pentru ca aceste zone, care se pretează pentru dezvoltarea turistică, să fie declarate sălbatice în condiţiile în care restricţiile care reglementează zona de sălbăticie interzic orice de intervenţie a omului acolo”, spune Apostol.

“Pro Banatul Montan” va merge mai departe cu demersurile privind blocarea proiectului de declarare a Munţilor Ţarcu ca zonă sălbatică. Marian Apostol spune că asociaţia a format o echipă de experţi, din care fac parte mai mulţi profesori universitari, care va face un raport pe care îl va depune la toate instituţiile abilitate.

“În urma acestei audieri publice, am avut o comisie de experţi care a preluat toate opiniile care s-au formulat şi va face un raport-sinteză, care va fi semnat de către asociaţia noastră şi de către primăriile din zonă şi trimis către toţi decidenţii politici de la nivel judeţean şi naţional. Va ajunge la primul-ministru, la preşedintele României, la miniştrii de resort şi la toţi şefii de partie, ca atunci când va demara acest proiect pe care îl susţine WWF România, cei de acolo să ştie că mai există şi o altă opinie, a localnicilor din zonă”, a mai declarat Apostol.

WWF România nu comentează acţiunile Pro Banatul Montan

Cei de la WWF Romania nu au comentat  acţiunile şi audierea publică organizată de către Asociaţia “Pro Banatul Montan”, motivând că nu au fost invitaţi la această dezbatere şi ca atare nu au cunoştiinţă de lucrurile discutate acolo. Au ţinut însă,  să facă câteva precizări legate de activitatea pe care au desfăşurat-o în zonă până acum.

"Încă din 2013 lucrăm în sud-vestul Carpaţilor Meridionali, unde se află cea mai întinsă zonă de sălbăticie din Europa. Aici am readus în 2014, cu susţinerea locuitorilor din Armeniş, zimbrul care a reîntregit peisajul, după o absenţă de peste 200 de ani. Inspiraţi de acest demers, localnicii au dezvoltat produse locale, pe care să le ofere turiştilor atraşi de zona de sălbăticie. Pe lângă râşi, urşi, zimbri, zona este căutată şi datorită pădurilor. Am identificat cele mai valoroase păduri virgine de fag din Izvoarele Nerei, Cheile Nerei-Beuşniţa, Domogled -Valea Cernei, care au fost incluse anul acesta în patrimoniul UNESCO. De asemenea, lucrăm pentru ca tinerii să fie mai aproape de natură: am dezvoltat un program de educaţie non-formală prin care peste 100 de liceeni din mai multe localităţi bănăţene au învăţat, alături de profesori şi WWF, despre natura sălbatică. Iar în urmă cu o lună am deschis noi cluburi de sălbăticie pentru elevii din judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara, ce se vor desfăşura pe durata următorilor doi ani", declară Orieta Hulea, director WWF România.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite