Procurorii se contrazic în dosarul şpăgarilor de la Rutieră. Unul îi vrea liberi, altul în arest

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţii de circulaţie corupţi s-au bucurat prea devreme de decizia instanţei de fond. Denunţătorul poliţiştilor judecaţi pentru luare de mită a povestit cu lux de amănunt cum a ajuns să plătească şpagă.

Vasile Gruia, şoferul oprit în trafic, în dimineaţa zilei de 26 mai, de echipajul de poliţie format din Lucian Musteaţă şi Ionuţ Cârstea, a plătit, la propunerea primului dintre poliţişti, o şpagă de o sută de euro. Acesta este preţul corect stabilit de omul legii pentru a nu-i fi reţinut actul de înmatriculare al maşinii şi a scăpa de o amendă calculată la aproape 3.000 de lei.

Supărat că Musteaţă ar fi fost prea lacom şi că i-a cerut mită o sumă exagerată, Gruia a sesizat organele de cercetare penală, iar odată ajuns în sala de judecată, faţă în faţă cu cei doi agenţi de circulaţie, a povestit în cel mai mic detaliu ce s-a întâmplat în acea zi. „Pe mine m-au mai oprit şi alţi poliţişti, mi-au cerut şi alţii, dar nu aşa de mult. O masă, acolo, era altceva, dacă îmi cerea mai puţin probabil că nu mai făceam denunţul”, a recunoscut cu sinceritate Vasile Gruia. Soţia acestuia, Mărioara, a mărturisit la rândul ei magistraţilor de la Tribunalul Caraş-Severin că Musteaţă este cel care a pretins banii şi cu care s-au purtat discuţiile, dar că Ionuţ Cârstea se afla în maşină în acel moment şi că, deşi nu a intervenit în discuţie, cunoştea situaţia. Toată povestea inventată de Musteaţă şi prezentată instanţei de judecată la termenul precedent a fost demontată de denunţător şi de soţia acestuia. Chiar şi aşa, reprezentantul Parchetului a considerat că martorul-denunţător nu mai poate fi influenţat şi că probele sunt deja administrate la dosar, astfel că, a solicitat instanţei de judecată înlocuirea măsurii preventive luate faţă de cei doi inculpaţi.

Siguri că au scăpat în sfârşit de cătuşe, Musteaţă şi Cârstea s-au grăbit să-şi strângă lucrurile din Penitenciarul Timişoara, înainte de aflarea deciziei magistraţilor. „Instanţa a dispus înlocuirea măsurii arestării preventive a inculpaţilor cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu, respectiv municipiul Reşiţa. Procurorul ierarhic superior a făcut recurs”, a precizat Rustin Ciasc, preşedintele Tribunalului Caraş-Severin. Cu alte cuvinte, cei doi poliţişti rămân după gratii, soarta lor urmând a fi decisă la Curtea de Apel Timişoara în cursul acestei săptămâni.

„Spre stupefacţia mea, am înţeles că alt procuror, procurorul ierarhic superior, a declarat recurs la decizia instanţei de judecată. Sunt curios cum va motiva Parchetul cererea de înlocuire a măsurii arestului preventiv din moment ce, peste două ore, a declarat recurs. E decizia Parchetului, pe care eu o respect, dar mi se pare deplasată”, a comentat Cosmin Bolosin, avocatul lui Cârstea. 

Acesta este cu atât mai contrariat de decizia instanţei, cu cât, din declaraţiile denunţătorului, ar reieşi că Ionuţ Cârstea nu are nicio vină. „Nu există nicio urmă de îndoială sau de incriminare pentru infracţiunea de luare de mită referitor la clientul meu. Din declaraţia denunţătorului nu reiese că ar avea vreo vină. Acesta a recunoscut că Ionuţ Cârstea nu i-a cerut nimic, nici măcar nu au stat de vorbă”, a afirmat Bolosin.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite