Primul caz de coronavirus a instaurat panica într-un judeţ din vestul ţării. Sute de persoane sună zilnic la Direcţia de Sănătate Publică

Primul caz de coronavirus a instaurat panica într-un judeţ
din vestul ţării. Sute de persoane sună zilnic la Direcţia de Sănătate Publică

FOTO ARHIVA

Descoperirea primului caz de coronavirus în Reşiţa a instaurat panica în judeţul Caraş-Severin, iar telefoanele sună neîncetat

Ştiri pe aceeaşi temă

Direcţia de Sănătate Publică a fost nevoită să facă un apel la calm, după ce sute de persoane au început să sune zilnic pe telefoanele instituţiei şi chiar şi pe cele private ale angajaţilor.  Oamenii sunt panicaţi şi reclamă orice. De la situaţii întemeiate, până la faptul că au auzit că vecinii au febră. Panica a fost amplificată şi de faptul că s-a aflat că prima persoană care a fost confirmată cu coronavirus lucra la cel mai mare magazin din oraş.

“Dorim să sfătuim populaţia să aibă încredere în specialiştii din sănătatea publică dar şi în tot corpul medical implicat în salvarea vieţilor şi sănătăţii cetăţenilor. Îi sfătuim, de asemenea, să aibă încredere în Instituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin şi în toate structurile de sub autoritatea prefectului, grupate în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prezidat de prefectul Cristian Gâfu. Toate instituţiile – Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă ”Semenic”, Inspectoratul de Jandarmi ”Gral bgd. Vasile Zorzor”, Serviciul Judeţean de Ambulanţă, unităţile spitaliceşti din judeţ, Poliţia Locală, administraţiile locale, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, implicate în gestionarea situaţiei de criză generată de coronavirus, sunt, practic, zi şi noapte la post. În plus, există permanentă susţinere din partea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, al Ministerului Afacerilor Interne şi al Guvernului României. Aceste aserţiuni sunt susţinute de situaţia incidenţei COVID-19 înCaraş-Severin, un judeţ de graniţă, situaţie care considerăm că nu e la fel de alarmantă, aşa cum este, din păcate, în alte judeţe”, este comunicatul transmis în urmă cu câteva ore de către DSP Caraş-Severin.

Daniel Botgros, purtătorul de cuvânt al instituţiei a anunţat că un număr de 58 de probe vor fi recoltate de la toţi atâţia contacţi ai bărbatului de 27 de ani confirmat cu coronavirus în Caraş-Severin. Este vorba de familie, colegi de serviciu sau persoane cu care s-a întâlnit în urma unor activităţi sportive. Probele vor fi trimise la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara. Cu toţii se află acum în autoizolare la domiciliu.

 “Vin foarte multe apeluri panicate la DSP Caraş-Severin, la Compartimentul de Supraveghere în Sănătatea Publică, vizând unele situaţii care se confirmă iar altele se infirmă, dar costă, cele neadevărate, multe eforturi din partea tuturor structurilor implicate. Sugerăm populaţiei să aibă încredere în rezolvarea situaţiilor şi să nu se substituie autorităţilor medicale sau celor care trebuie să aplice legea penală. DSP Caraş-Severin a început deja să aplice amenzi acolo unde cei autoizolaţi nu respectă recomandările şi părăsesc domiciliul. Iar persoanele care au întâmpinat probleme la autoizolare au fost ajutate. De asemenea, persoanelor aflate în carantină în Caraş-Severinli se asigură zilnic mijloacele de subzistenţă şi de igienă personală. Anchetele epidemiologice se desfăşoară potrivit protocoalelor în asemenea situaţii, unele dintre ele pot lua timp, însă, din cauza complexităţii lor şi a numărului mare de persoane implicate. Cu toate greutăţile sistemului sanitar din România, măsurile ferme, drastice, uneori, care se iau acum, chiar dacă neplăcute sau incomode, pot elimina în bună măsură pericolul reprezentat de răspândirea acestui virus periculos”, mai arată reprezentanţii DSP.

Potrivit ultimelor raportări în Caraş-Severin se află în autoizolare la domiciliu un număr de 147 de persoane. Au ieşit din izolare 67 de persoane. În carantină sunt plasate în acest moment 35 de persoane. Cele mai multe persoane în autoizolare sunt la Reşiţa – 38. Există un singur caz confirmat cu coronavirus, la bărbatul de 27 de ani din Reşiţa şi se  aşteaptă rezultatele femeii de 60 de ani cu suspiciune şi ale soţiei persoanei confirmate cu coronavirus.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: