Primarul din vestul ţării hotărât să demoleze toate garajele de pe domeniul public: „Sunt nişte coteţe parazitare“

Primarul din
vestul ţării hotărât să demoleze toate garajele de pe domeniul public: „Sunt
nişte coteţe parazitare“

FOTO arhiva

Primarul Reşiţei este decis să scape de garajele de cartier, pe care le numeşte “nişte coteţe”. Edilul afirmă că în nicio ţară civilizată din Europa nu se mai găsesc asemenea construcţii.

Ioan Popa mai spune că foarte mulţi dintre cei care deţin aceste garaje, îşi parchează autoturismul tot pe domeniul public în parcările din faţa blocurilor. Prima tentativă a primarului, în urmă cu câteva luni, a provocat revolta proprietarilor.

“Noi am mai dărâmat câteva garaje, dar acum mergem pe proceduri. Facem studiu de fezabilitate, cu căi de acces, cu treceri, cu parcări, pentru că şi la Reşiţa, ca şi în alte locuri s-au făcut greşeli, din punctul ăsta de vedere. Imediat după revoluţie, la solicitarea oamenilor s-au dat terenuri în chirie, pe care oamenii şi-au făcut aceste garaje şi ulterior, o parte dintre ei, au cumpărat şi terenul. Ceea ce a fost o mare eroare. Ne-am uitat, statistic, undeva la 60 la sută din garaje nu au maşini în ele. Efectiv au murături, biciclete, ateliere de lucru etc. Ideea este că terenul public în interiorul localităţilor este extrem de scump, nu ne putem permite să cedăm un teren în care Ionescu Gheorghe să ţină murături. E pur şi simplu absurd. Mai mult, maşina nu o ţine în garaj, ci ocupă un alt loc de parcare. Oamenii ştiu că despre asta este vorba”, spune Popa.

Primarul Reşiţei spune că cei care deţin astfel de garaje vor fi despăgubiţi corect pentru demolarea lor.  Noi luăm în considerare ca acolo unde sunt proprietari să facem o expropriere şi o despăgubire justă. Adică, se face o evaluare şi se despăgubeşte garajul respectiv, doar nu suntem în China . Oamenii vor fi despăgubiţi în urma evaluărilor unei firme autorizate. Şi evident că vor avea prioritate la primirea unui loc de parcare”, afirmă edilul reşiţean.

Popa susţine că suprafaţa de teren acoperită de un garaj este cam cu 25-30 la sută mai mare decât un loc de parcare.Zece garaje ocupă cam 15 locuri de parcare. Câştigăm 5 locuri şi atunci, evident, că am luat în calcul acest lucru, pentru că dacă ne uităm la Reşiţa, oamenii au cumpărat foarte multe maşini în ultimii ani şi toată lumea a devenit posesor de autovehicule. Neavând locuri de parcare, efectiv au urcat pe spaţiile verzi. Le-au transformat în parcare. Evident că mă iau cu mâinile de cap şi nu mai tolerez aceste construcţii parazitare, pentru că eu aceste garaje le consider construcţii parazitare”, spune primarul Reşiţei.

Conform datelor deţinute de Primăria Reşiţa, în oraş ar fi peste 1.300 de garaje. Multe dintre acestea sunt construite fără niciun fel de documente.  Marea demolare a garajelor ar urma să înceapă de anul viitor, deoarce pentru întregul proiect privind construirea parcărilor, primăria vrea să obţină o finanţare prin PNDL.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările