Primăria din Anina face bani dintr-un depozit de cărbune uitat. Primul transport a fost trimis deja în Bosnia-Herţegovina

Primăria din Anina face bani dintr-un depozit de cărbune
uitat. Primul transport a fost trimis deja în Bosnia-Herţegovina

FOTO ARHIVĂ

Primăria din Anina face bani din vânzarea de cărbune. E vorba de un depozit de suprafaţă, descoperit în urmă cu câţiva ani pe un teren de peste 5,5 hectare, peste care, în trecut, funcţiona o fabrică de cherestea.

Ştiri pe aceeaşi temă

Depozitul de cărbune descoperit la Anina, provine de la exploatări efectuate la începutul secolului 20, când tehnologia nu era aşa de avansată, astfel că rezidurile rămase conţin o cantitate suficientă de cărbune pentru a putea fi folosit în termocentrale.

Investitorul în cherestea îşi dorea cărbunele

În urmă cu mai mulţi ani, fabrica de cherestea a fost cumpărată de un investitor sârb şi în 2012, după ce a curăţat locul, acesta se pregătea să exploateze cărbunele. Primarul Gheorghe Românu spune că aşa ceva nu era posibil şi nu i-a lăsat să demareze lucrările. “Ei au avut autorizaţie de exploatare, pe ecologizare. Am anulat-o pentru că ei exploatau cărbune şi noi nu ne alegeam cu nimic. Au făcut foraje, tot, dar eu le-am spus că nu le dau aviz de funcţionare, pentru că asta depinde de Consiliul Local şi Primărie”, a declarat Românu, la aceea vreme, pentru expressdebanat.ro

După negocieri cu investitorul care deţinea fabrica de cherestea, Primăria a obţinut un procent de 25% din cantitate de cărbune, ce urmează să fie comercialzată, şi executarea lucrărilor cu serviciul de antrepriză a Consiliului Local, Gheorghe Românu considerând că în acest fel poate şi verifica exact ce cantitate de cărbune va fi scoasă din depozitul de la intrarea în oraş.

Lucrările au început în luna decembrie a anului 2016, iar un prim transport, de 1.500 de tone de cărbune, a şi fost trimis la centrala termică din Liubcovăţ, din Bosnia-Herţegovina. Specialiştii estimează că valoare cărbunelui de la Anina se ridică la circa 3,5 milioane de lei, 25% din aceşti bani urmând să intre în conturile administraţiei locale.

citeste totul despre: