Primar suspendat de prefect pentru o condamnare la închisoare cu suspendare, repus în funcţie de instanţă. Ameninţă cu procese pentru abuz de putere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul din Fârliug se consideră o victimă FOTO expressdebanat.ro
Primarul din Fârliug se consideră o victimă FOTO expressdebanat.ro

Edilul şef al comunei Fârliug revine în funcţie după ce a fost suspendat, în luna iulie, de către Florenţa Albu, prefectul judeţului Cara-Severin. Ioan Borduz a contestat ordinul prefectului la Tribunalul Caraş-Severin şi a avut câştig de cauză.

Prefectul Florenţa Albu l-a suspendat  pe primarul Fârliugului, având în vedere sentinţa definitivă din 2015, prin care Borduz era condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru deturnare de fonduri europene.

“Nu pot să comentez decizia! Deocamdată nu avem motivarea sentinţei ca să vedem pe ce bază a fost anulat ordinul! Decizia mea a avut la bază condamnarea dânsului. A fost condamnat definitiv în 2015, când era în funcţie. A fost suspendat şi atunci, a contestat în instanţă şi a pierdut atunci. Ca urmare, fiind din nou ales, domnul primar este în perioada de condamnare. Este adevarat că a fost validat, că a fost ales. Instanţa spune clar că îl validează din punct de vedere al eligibilităţi, în sensul asta se referă. În rest spune clar că încetarea mandatului de primar este atributul prefectului. Aştept motivarea, până atunci nu mă pronunţ”, a declarat prefectul Florenţa Albu.

Primarul Borduz, proaspăt repus în funţie nu este de aceeaşi părere. El susţine că a fost demis abuziv şi că instanţa i-a făcut dreptate. Mai mult susţine că o va acţiona în instanţă pe Florenţa Albu, prefectul Judeţului Caraş-Severin.

“Doamna prefect a făcut abuz de putere. Şi eu am făcut o greşeală, dar am plătit pentru asta în mandatul trecut. Prin sentinţa Curţii de Apel din Timişoara toate pedepsele accesorii mi-au fost suspendate. Pe cale de conseciinţă, am consultat legislaţia şi am dreptul să candidez şi să fiu ales. Este un alt mandat. După validarea mea de către instanţă, există opt articole de lege prin care pot să fiu suspendat. Nu mă încadrez în niciunul din cele opt”, susţine Borduz, care se consideră umilit de suspendare primită de la Prefectură.

“Am şi eu o anumită vârstă, aproape de pensie, iar pentru problemele pe care mi le-a pricinuit reprezentantul Guvernului în teritoriu, cel care trebuie să respecte legile ţări, sigur că mă bate gândul să mă îndrept împotriva dumneaei, să vadă cât de confortabil e să stai pe la uşile instanţei”, ameninţă Borduz.

Câte un miel şi doi litri de răchie pentru evaluatori

În 2015, instanţa l-a găsit vinovat pe primarul Ioan Borduz şi l-a condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea, în formă continuată, a infracţiunii de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute de la Uniunea Europeană. Borduz a mai fost condamnat fost condamnat la alte 8 luni închisoare cu suspendare pentru săvârşirea, în formă continuată, a infracţiunii de deturnare de fonduri. Borduz recunoaşte faptele, dar susţine că nu şi-a însuşit niciun ban şi a făcut totul în folosul proiectului.

“Speţa pentru care eu am fost condamnată a fost la fel de nedreaptă. Am derulat un proiect transfrontalier împreună cu Alibunar(Serbia), un centru de promovare a produselor tradiţionale din zonă. Am făcut o economie de 50 de mii de euro, în prisma faptului că trebuia să construim un gard, care era construit deja şi să asfaltăm nişte alei şi drumuri care erau deja făcute. Din banii economisiţi, i-am consultat pe toţi şi toţi au fost de acord, am zis hai să folosim aceşti bani pentru că sunt din cadrul proiectului. Haideţi să construim o piaţă acoperită. Am făcut notificare la Bucureşti şi nu am primit răspunsul în timp util. După ce s-a terminat totul, în condiţii impecabile, intermediarul Biroului de Cooperarea Transfrontalieră Timiş a venit şi a spus că nu aveam voie să facem. A sesizat Bucureştiul.

Au venit doi reprezentanţi a Ministerului Dezvoltărilor Regionale, pe care nu i-am văzut în viaţa mea. I-am trimis la faţa locului, au văzut m-au felicitat şi au spus că am făcut un lucru extraordinar în favoarea proiectului. S-au dus la Bucureşti au întocmit un raport, au comunicat Biroului de Cooperarea Transfrontalieră că s-a făcut totul în interesul proiectului. Reprezentanta Biroului, nemulţumită de soluţie, a făcut plângere la DNA că i-aş fi corupt. Mi-au ascultat patru telefoane şi la trei luni după ce au fost aici, în semn de consideraţie faţă de profesionalismul celor de la Minister le-am trimis, de Paşti, câte un miel şi două litri de răchie. M-au chemat la Bucureşti ca martor împotriva lor că i-aş fi corupt. Şi aşa am ajuns la proces”, povesteşte Boruz care susţine în continuare că este o victimă în toată această poveste.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite