Praful ucigaş de la Moldomin este ignorat de Garda de Mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De patru ani de zile, locuitorii sunt „îngropaţi” în nori de steril proveniţi din iazul de decantare. Aproape toţi cărăşenii din acea zonă sunt afectaţi de praful „ucigaş” şi riscă să se îmbolnăvească de boli pulmonare.

Mina din Moldova Nouă provoacă isterie în rândul locuitorilor şi nimeni nu poate face nimic. Momentul închiderii minei a însemnat pentru aceştia nu doar lipsa locurilor de muncă, ci şi un dezastru ecologic. Locuitorii din Moldova Nouă trec de câţiva ani printr-un coşmar cumplit ori de câte ori bate vântul mai tare. Furtuni de praf se declanşează în oraş, le omoară păsările şi le intră în ochi şi plămâni, chiar şi în oalele cu mâncare.

„Când bate coşava şi e cald afară, iazul se usucă şi tot praful vine pe noi. Nu vezi la 10 metri în faţă, este cumplit. Ne intră în ochi, în case. De patru ani de zile trăim coşmarul acesta”, spune Daniţa Iovanovic. Locuitorii spun că din cauza acestui praf sunt nevoiţi să poarte fulare legate la gură atunci când vântul suflă puternic. „Nu se poate descrie în cuvinte ce trăim. Suntem din ce în ce mai mulţi care mergem la doctor. Praful îţi intră în ochi, în urechi, în haine, îl respiri, este îngrozitor. De pescuit nici nu mai vorbim, nu se poate, deşi aproape toţi de aici din pescuit trăim, de când s-a închis mina”, spune Alin Totorean, un alt localnic.

Ignoranţa Gărzii de Mediu

Ministerul Ecomoniei unicul acţionar al societăţii Moldomin, beneficiarul iazului de decantare ţine de aproximativ un an de zile firma în lichidare, iar Garda de Mediu nu face nimic. „Moldomin este în lichidare. Nu putem să îi amendăm pentru că nu este vina lor, ei nu mai au niciun ban, cu care să poată preveni poluarea cu praf”, spune Gheorhe Pitulan comisarul Gărzii de Mediu.

Şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin se luptă cu morile de vânt. „Noi am demarat, în parteneriat cu GEC Nera un plan local de acţiune pentru ecologizare şi limitarea poluării, atât la Moldova Nouă cât şi la Sasca Montană. Mai mult nu ţine de noi”, spune Olga Ghibuş de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş Severin.
Până la primirea fondurilor pentru ecologizarea iazului, locuitorii zonei trebuie să suporte zilnic calvarul poluării cu steril.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite