Povestea incredibilă a inelului cu rubin al împărătesei Sissi a Austriei, dăruit unui cioban din Banat. Moştenitor: „Aceste lucruri nu se spun”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inelul imparatesei este pastrat intr-o cutie de valori, la banca de către urmaşii ciobanului FOTO DORIN BĂLTEANU
Inelul imparatesei este pastrat intr-o cutie de valori, la banca de către urmaşii ciobanului FOTO DORIN BĂLTEANU

O poveste incredibilă susţinută şi de istorici arată că un cioban din zona Băilor Herculane a primit, în 1887, un inel din aur cu piatră de rubin de la împărăteasa Sissi a Austriei, în semn de recunoştinţă că o salvase de atacul unui câine de la stână. Bijuteria este păstrată şi acum de urmaşii oierului Mihail Feneşan.

Elisabeta, soţia rebelă a împăratului Franz Iosef, mai cunoscută sub numele de Sissi, a venit de mai multe ori la Herculane, acolo unde avea şi o vilă, care astăzi îi poartă numele. Împărăteasa era îndrăgostită de această zonă şi avea obiceiul să facă plimbări lungi pe colinele împădurite din împrejurimi. Despre Sissi, locuitorii din Herculane ştiu nenumărate legende, însă una dintre ele e cât se poate de adevărată. E vorba despre momentul în care împărăteasa i-ar fi dăruit inelul său cu rubin unui cioban din părţile locului.

Dorin Bălteanu, un cercetător al istoriei şi evenimentelor care au avut loc în Băile Herculane, a prins legenda în cartea lui „Herculane - arc peste timp. Turism şi istorie la Băile Herculane”. Bălteanu a povestit, pentru „Adevărul”, cum a aflat povestea inelului cu rubin. „Am ajuns la această poveste prin cercetări şi prin documentări, de care mă ocup de 15 ani. Fostul director al Casei de Cultură, profesorul Pavel Ciobanu, care a murit, îmi spunea despre existenţa acestui inel, dar nu ştia exact unde s-ar găsi. Era doar o legendă care circula de multă vreme pe pe la noi. Cum aici, la Herculane, suntem o comunitate mică, am întrebat din om în om”, povesteşte cercetătorul.

A salvat-o de un câine de la stână

Aşa a reuşit să ajungă la profesorul Iancu Feneşan, care imediat ce a auzit despre ce este vorba, a confirmat că totul este adevărat. „Mi-a spus că este vorba despre străbunicul său, Mihail Feneşan (foto jos, stânga), care avea o stână în zonă şi acolo s-a întâmplat totul. Mi-a spus toată povestea, care s-a transmis din tată în fiu. Se pare că totul s-a întâmplat în anul 1887, atunci când Sissi ar fi stat şase săptămâni la Băile Herculane, a avut timp să cutreiere munţii. Mihail Feneşan ar fi fost avertizat de către tatăl său, care era pădurar, că împărăteasa este în zonă şi s-ar putea să ajungă şi la el. Ceea ce s-a şi întâmplat”, a mai spus istoricul Dorin Bălteanu.

Conform acestuia, „în timp ce era la stână, Mihail a auzit câinii care lătrau şi i-a văzut că au pornit să atace pe cineva. Era împărăteasa însoţită de una din fetele de la curte. Unul dintre câini însă nu l-a ascultat şi lătra în continuu fără să se retragă. Mihail Feneşan l-a trântit la pământ şi s-a culcat peste el doar ca să o salveze pe împărăteasă. Pentru acest fapt, recunoscătoare, Sissi i-a dăruit unul dintre inelele pe care le avea pe degete. Un inel de aur cu piatră de rubin, care se mai află şi astăzi în posesia familiei Feneşan”.

„Inelul se află într-o cutie de valori”

Povestea inelului cu rubin a fot confirmată, pentru ziarul „Adevărul”, de către Mihai Feneşan, directorul liceului din Mehadia, stră-strănepotul ciobanului care a salvat-o pe împărăteasă. Acesta a fost, însă, destul de reţinut în privinţa detaliilor, de teamă că o astfel de „comoară” ar putea să le dea idei unora şi să-i pună familia în pericol. „Da, e reală povestea. Însă astea sunt lucruri care nu se prea spun. I-am spus şi tatălui meu (Iancu Feneşan, cel care a făcut publică povestea – n.r.) să se liniştească şi să nu mai povestească atâtea. Niciodată nu poţi să ştii ce se poate întâmpla. Inelul există şi astăzi, el se află într-o cutie de valori la o bancă, tocmai pentru a fi în siguranţă. Atât el cât şi noi.”, ne-a declarat Mihai Feneşan, care spune că bijuteria are o mare valoare doar prin faptul că i-a aparţinut împărătesei Austriei.

Sissi a ajuns la Herculane la recomandarea mediciilor de la Curte, care i-au prescris staţiunea din cauza reumatismului de care suferea. I-a plăcut atât de mult zona încât a revenit. Vila în care a locuit împărăteasa a fost pregătită în cel mai mic amănunt ca să-i facă şederea plăcută. A fost mobilată în stil baroc, iar una dintre cele mai impresionante piese era masa încrustată cu sidef roşu, făcut din scoici, extrem de rar. Scaunele aveau inserţii de lemn din esenţe de ulm şi trandafir şi toate erau unicat.

Sissi a folosit această reşedinţă de cinci ori, cel mai lung sejur fiind în 1887, când a petrecut şase săptămâni pe malurile Cernei. Din păcate, vila cochetă în care a locuit împărăteasa este astăzi aproape o ruină, ca mai toate clădirile din staţiune. Primăria Herculane a anunţat, recent, că lucrările de reabilitare demarcate în urmă cu mai mulţi ani nu pot fi finalizate deoarece nu există fonduri. Istoricul cărăşean Mircea Rusnac, consideră că împărăteasa ar trebui să devină o emblemă a turismului din această parte a ţării.

cioban

Îndrăgostită de Banat

„Sissi a fost printre cele mai importante personalităţi europene îndrăgostite de Banat. Locul de frunte i se cuvine, fără doar şi poate, împărătesei Elisabeta a Austriei, mai bine cunoscută sub numele de Sissi. Soţia lui Franz Josef a fost fascinată de frumuseţea şi de măreţia Băilor Herculane, pe care le-a vizitat în repetate rânduri. Este drept că, deşi de origine germană, Sissi i-a favorizat în cadrul imperiului pe maghiari, fiind unul dintre autorii dualismului austro-ungar din 1867”, povesteşte istoricul bănăţean Mircea Rusnac.

Conform acestuia, împărăteasa Sissi a promovat foarte mult Banatul ca regiune, indiferent de naţionalităţile care îl locuiau. „Dacă ar fi continuat acest program început în secolul al XIX-lea, el ar fi fost în avantajul întregii regiuni. După ştiinţa noastră, Sissi a fost ultima mare personalitate politică îndrăgostită de Banat şi de frumuseţile sale. De aceea, poate o relansare a turismului în regiune pornind de la o asemenea emblemă ar fi cea mai indicată”, mai subliniază istoricul.

Avem foarte multe de povestit. E ţara lui Hercule”

Dorin Bălteanu, scriitorul care a publicat povestea inelului primit de Mihail Feneşan de la împărăteasa Sissi, regretă că trecutul şi asemenea istorioare nu sunt folosite suficient pentru a promova Băile Herculane. El pregăteşte un al treilea volum din cartea „Herculane - arc peste timp. Turism si istorie la Băile Herculane”.  „Avem foarte multe de povestit. E ţara lui Hercule. M-am hotărât să scriu cărţile astea ca să atrag atenţia asupra potenţialului extraordinar al zonei. Romanii au construit, austriecii au construit. E important să subliniem că a fost o perioadă în care s-a construit şi întreţinut zona. De distrus s-a distrus după comunism”, spune Bălteanu.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite