Ce-avem noi aici? Cîteva afişe vechi. Şi o posibilă poveste. A fost odată ca niciodată, că de n-ar fi, nu s-ar povesti. Pe cînd făcea plopul mere şi răchita micşunele; pe cînd se luau de gît lupii cu mieii şi se sărutau, înfrăţindu-se. Pe cînd se potcovea purecele cu nouăzeci şi nouă de oca de fer la un picior şi s-arunca în slava cerului, de ne aducea poveşti. Cică era...

acum 17 zile · comentarii (2)

Văd trei scenarii care sunt rulate, iar şi iar, cu privire la dezastrul din Grecia. Acestea sunt: a) mână criminală / incompetenţa Guvernului; b) shit happens; c) pedeapsă divină (pentru alţii). Fiecare dintre cele trei puncte reflectă un weltaanschaung – un mod de a vedea lumea. Toate trei sunt bolnăvicioase; toate trei reprezintă simptome ale unor maladii ale spiritului contemporan.

acum 17 zile · comentarii (28)

Cartea „În definitiv...“ (Editura „Polirom“, Iaşi, 2018) este o amplă conversaţie în 9 părţi, de dimensiuni diverse, însă cu un conţinut constant interesant, generator de reflecţie, bucurii intelectuale şi întrebări, în absenţa cărora orice lectură şi-ar dovedi inutilitatea. Conversaţie între Ion Vianu şi Ioana Scoruş.

acum 17 zile · comentarii (0)

Când locuieşti în două ţări, iei cu tine câte ceva din fiecare, iar drumul devine un alt treilea spaţiu locativ. În timp, una dintre identităţi o ascunde pe cealaltă. Fie începi să uiţi de unde ai venit, fie să vezi locul în care ai ajuns prin ochii, acum obosiţi dar nostalgici, cu care ai plecat. Nu există un dozaj precis sau corect între cele două.

acum 18 zile · comentarii (2)

Imediat după '90, au început să vină înspre România mesaje discrete de interes care, mai târziu, au fost formalizate la nivelul cel mai înalt: ambiţia României, înainte şi mai ales după ce va fi devenit parte a UE şi NATO, ar fi trebuit să fie ajungerea la un statut special, absolut unic la nivelul celor două construcţii şi care i-ar fi putut garanta multiple beneficii pe termen lung şi foarte lung.

acum 18 zile · comentarii (33)

Un gând de compasiune şi o rugăciune pentru Oksana Şaciko, cofondatoarea mişcării femniste radicale FEMEN; Oksana s-a sinucis la Paris, la doar 31 de ani. Rămâne în istorie pentru protestele la bustul gol; pentru că tăia cruci cu toporul; şi pentru că viaţa ei a luat, în ultimii ani, o turnură oarecum mistică, cu o pasiune pentru pictatul de icoane – Fecioare purtând voalul islamic.

acum 18 zile · comentarii (3)

Modul total neprofesionist, ostil de-a dreptul în care Primăria Capitalei a tratat şi rezolvat, în cele din urmă, dorinţa românilor din Diaspora de a organiza pe 10 august un miting menit să dea expresie îngrijorărilor fireşti legate de evoluţiile politice din România a readus în actualitate felul în care autorităţile ştiu şi vor să întreţină raporturi normale şi un dialog firesc cu conaţionalii noştri stabiliţi în străinătate.

acum 18 zile · comentarii (23)

Circula odată un banc idiot. Cum „se“ pronunţă corect: Schubert sau Schumann? Răspuns: Chopin. Nu mi-aş fi închipuit în veci că pildei bancului-epitom al prostiei în stare pură îi va da viaţă - aici, acum, sub ochii noştri - ditamai prim-ministrul, dăăă, Guvernului României!, făcând praf, pe loc, orice conversaţie serioasă despre leadership real şi management performant la eşalonul strategic al unei naţii. Ptiu!

acum 18 zile · comentarii (45)

Un nou brand românesc s-a impus pe piaţa culturală în ultimii opt ani. Fără tigăi gratuite, împărţite prin supermarketuri, fără zâmbete sclipitoare pe la televiziuni, fără mari campanii de publicitate. Pentru că nu se adresează celor mulţi. Ci celor aleşi. Adică celor care mai cred în inteligenţa emoţională împărtăşită.

acum 18 zile · comentarii (0)
Postari Recente