Omul de afaceri care a donat 20.000 de euro pentru salvarea Băilor Imperiale din Herculane: „Fiul meu de 11 ani mi-a spus că trebuie să-i ajut pe aceşti tineri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un antreprenor timişorean a contribuit cu aproape 20.000 de euro la campania de strângere de fonduri derulată în această perioadă pentru protejarea staţiunii Băile Herculane.

Tinerii arhitecţi din  Asociaţia “Locus” Timişoara, care au dat viaţă iniţiativei Herculane Project, au demarat în luna aprilie o campanie de strângere de fonduri pentru a pune în siguranţă una dintre cele mai reprezentative clădiri de patrimoniu din Băile Herculane.

O parte din acoperişul clădirii Băilor Imperiale Neptun şi un perete s-au prăbuşit în luna februarie, existând ricul major ca şi alte părţi ale clădirii să aibă aceeiaşi soartă. Voluntarii Herculane Project au anunţat pe pagina lor de Facebook că au nevoie de 100 de mii de euro pentru a demara lucrările de conservare, pentru care au făcut un proiect tehnic şi aveau deja autorizaţie de construire de la Primăria Herculane. Un om de afaceri din Timişoara i-a anunţat că va dubla suma care se va aduna din donaţii, până la 1 mai. Condiţia a fost ca la momentul respectiv să nu-i fie dezvăluită identitate.

"Fiul meu de 11 ani mi-a spus că trebuie să-i ajut pe aceşti tineri"

Până la 1 mai, în conturile Asociaţiei Locus, care gestionează Herculane Project, s-au adunat 18.000 de euro, sumă care este dublată de către omul de afaceri timişorean Ovidiu Sandor (foto jos).

“Motivul pentru care am făcut gestul asta este pentru că fiul meu, de 11 ani, mi-a spus că trebuie să-i ajut pe aceşti tineri. Am văzut iniţiativa acelor tineri arhitecţi, legată de Herculane şi la un moment dat am făcut o vizită la Herculane cu copiii şi am vizitat atât baia asta imperială, cât şi alte clădiri de acolo care au istorii similare care au o soartă la fel de tristă. Am decis că e ceva ce trebuie sprijinit, din mai multe puncte de vedere. În primul rând clădirea în sine şi locul în sine, care sunt o dovadă fizică a istoriei noastre cu toate nuanţele ei, cu perioada romană, cu perioada habsburgică, cu perioada austro-ungară, cu perioada comunistă, cu toate straturile acestea şi nuanţele istoriei. În al doilea rând, cred că este grozav că în sfârşit tânăra generaţie începe să se implice din ce în ce mai tare în astfel de proiecte culturale sau sociale şi cred că genul asta de iniţiativă trebuie încurajat şi susţinut. Consider că această clădire, dacă e repusă în valoare şi dacă ea devine un loc cultural sau social, poate să ajute Băile Herculane, care sunt un loc fantastic, să-şi regăsească calea şi să redevină o staţiune celebră în Europa. Acest proiect cred că poate fi un exemplu extraordinar despre cum poate o cumunitate să se redescopere în jurul unui astfel obiect de patrimoniu”, a declarat Ovidiu Sandor.

ovidiu sandor foto pressalert.ro

Omul de afaceri a spus că momentan nu are planuri de investiţii la Herculane, dar că pe lângă rugămintea fiului său a fost convins să sprijine proiectul şi de felul în care s-au implicat tinerii de la Asociaţia Locus. Ovidiu Sandor spune că a ales să lanseze provocarea cu dublarea sumei tocmai pentru a face mai multe persoane să se implice în această iniţiativă.

 Am ales felul acesta tocmai din dorinţa de a încuraja lumea să se implice fiecare cu cât poate, pentru că eu cred că nu trebuie să aşteptăm mereu să facă alţii şi consider că fiecare dintre noi putem contribui într-o oarecare măsură. Fie cum fac aceşti tineri din asociaţie, care se implică cu timpul şi munca  pe care o depun, dar şi aşa cum se implică şi cei care au donat diverse sume de bani. Eu sper că proiectul acesta va parcurge etapele necesare şi într-un număr de ani, acea clădire să fie readusă la frumuseţea ei de odinioară şi sper să ajungem să ne bucurăm de ea”, a mai spus antreprenorul timişorean.

herculane

Ovidiu Şandor este un antreprenor din Timişoara, fondator şi CEO al companiei Mulberry Development, cunoscută la nivel naţional în special pentru dezvoltarea cu succes a proiectelor City Business Centre Timişoara şi The Office Cluj Napoca. De asemenea, în 2016, Ovidiu Şandor a lansat proiectul ISHO din centrul Timişoarei, un proiect imobiliar mixt, premiat, în curs de dezvoltare în Timişoara. Om de afaceri şi colecţionar de artă contemporană, dar şi doctor în computer science al Royal Institute of Technology, Stockholm, Suedia, dl Ovidiu Şandor a iniţiat în 2015 cea mai importantă bienală de artă contemporană din România. Ajunsă la a doua ediţie în 2017, Art Encounters a reunit peste 300 de lucrări realizate de 150 de artişti din România şi din străinătate care expun în 13 spaţii din Timişoara şi Arad, transformand regiunea -pentru cinci săptămâni- în capitala artei contemporane.

Situaţia Băilor Imperială Neptun e incertă. Primăria Herculane, care este proprietara clădirii se judeca cu proprietarii terenurilor pe care se află aceasta. Până la finalizarea procesului nu se pot face decât lucrări de conservare şi punere în siguranţă.

Strângere de fonduri pentru Herculane! E nevoie de 100.000 de euro pentru una dintre cele mai impozante clădiri din staţiune

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite