Nu mai avem cod dar încă mai avem ploi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Caraş-Severin continuă să plouă şi astăzi
În Caraş-Severin continuă să plouă şi astăzi

Avertizarea cod galben de ploi şi vijelii a fost ridicată luni dimineaţă, însă până luni seară vor fi averse, vânt puternic şi descărcări electrice. În Câlnic o curte şi o fântână sunt inundate

Potrivit unei informări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, luni, între orele 09.00 şi 21.00, va ploua în regiunile sudice şi local în centrul şi estul ţării, vor fi mai ales averse, trecător însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului. Cantităţile de apă vor depăşi 15-20 de litri pe metru pătrat, iar izolat, îndeosebi în judeţele Argeş, Dâmboviţa şi Vâlcea, vor fi posibile cantităţi de aproximativ 25 de litri pe metru pătrat.

Judeţele Mehedinţi, Gorj, Caraş-Severin, Dolj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Sibiu, Hunedoara, Timiş, Alba şi, parţial, Arad, Bihor, Cluj, Sălaj, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Braşov şi Vrancea au fost sub avertizare cod galben de ploi şi vijelii până luni, la ora 09.00.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu, a declarat duminică, la videoconferinţa cu prefecţii care a avut loc la Ministerul Afacerilor Interne, că în judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa şi Prahova va continua să plouă până luni seară şi acestea, după ce avertizarea cod galben va fi ridicată, vor rămâne sub o informare. Ion Sandu a adăugat că în restul teritoriului care nu este cuprins în atenţionarea cod galben vor fi emise, luni, probabil, atenţionări imediate, dar în aceste zone nu va ploua continuu.

Poliţiştii de la Infotrafic fac mai multe recomandări şoferilor în această perioadă: Atenţie la fenomenele de instabilitate atmosferică prognozate de meteorologi! De regulă, umiditatea carosabilului creşte pericolul de derapaj. Pe de altă parte, vântul afectează stabilitatea autovehiculului, cu atât mai mult cu cât viteza de deplasare a acestuia este mare. Nu trebuie uitat nici faptul că, în timpul precipitaţiilor, posibilităţile de percepţie pe cale vizuală a marcajelor şi indicatoarelor rutiere, a reperelor fixe cu grad scăzut de reflexie (copaci, garduri, stâlpi etc.), a pietonilor, a vehiculelor precedente ş.a.m.d. devin din ce în ce mai restrânse. Astfel, este extrem de important:

·         să se circule cu viteză redusă, adaptată permanent în funcţie de distanţa de vizibilitate, de starea suprafeţei carosabile şi de valorile de trafic;

·         să se mărească distanţa, în mers, între vehicule;

·         să se folosească luminile de întâlnire şi, după caz, cele de ceaţă, pe toate categoriile de drumuri, indiferent de ora la care are loc călătoria;

·         să nu se bruscheze comenzile autovehiculului şi

·         să se recurgă la executarea diferitelor manevre (depăşire, schimbarea benzii de circulaţie, mers înapoi etc.) numai după o prealabilă şi temeinică asigurare.

Totodată, trebuie evitate opririle sau staţionările neregulamentare ori, deşi regulamentare, în dreptul copacilor (construcţiilor) care pot fi rupţi (distruse) de vântul puternic.

Citeşte şi:

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite