Nou punct de frontieră cu Serbia la Moldova Nouă, aprobat de Guvern.  Motivul pentru care se putea pierde finanţarea europeană

Nou punct de frontieră cu Serbia la Moldova Nouă, aprobat de Guvern.  Motivul pentru care se putea pierde finanţarea europeană

După şase ani de la demararea proiectului şi doar cu câteva luni înainte de a fi pe punctul de a înapoia fondurile europene, Guvernul a reuşit să aprobe înfiinţarea unui nou punct de trecere a frontierei cu Serbia, la Moldova Nouă.

Acesta a fost construit dintr-o finanţare de 2,3 milioane de euro din Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Serbia şi trebuia să fie funcţional încă din 2016. Primul impediment a fost faptul că Primăria Moldova Nouă nu şi-a achitat sarcinile în acest proiect. Administraţia oraşului de la malurile Dunării avea obligaţia să amenajeze cheiul pentru acostarea bacului, un drum de acces de 1,2 kilometri şi punctul vamal cu nouă benzi de circulaţie.

După ce s-a schimbat primarul, în 2016, Primăria Moldova Nouă a contractat un împrumut şi a finalizat, în 2017, toate aceste lucrări. Din 2017 până în prezent, Guvernul nu a fost în stare să dea o hotărâre prin care să înfiinţeze acest punct de trecere a frontierei. Au luat decizia în şedinţa de marţi, 27 august, la presiunea administraţiei locale din Caraş-Severin şi a vecinilor din Serbia, primăriile Veliko Gradiste şi Golubac, care riscau să piardă finanţarea dacă până la sfârşitul anului punctul de frontieră nu era funcţional.

“S-a dat ieri hotărârea, acum deschiderea şi data inaugurării revine Consiliului Judeţean Caraş-Severin. Ei sunt cei care trebui să o stabilească”, a anunţat prefectul Matei Lupu.

Punctul de trecere a frontierei şi punctul vamal vor funcţiona zilnic între orele 6 şi 20. Pe aici vor putea trece pietoni, biciclişti şi vehiculelor a căror masă totală nu depăşeşte 3,5 tone.

Hotârârea de guvern lămureşte şi dilema costurile funcţionării noului punct. “Costurile cu utilităţile aferente se achită de către administratorul imobilului,(n.r. Consiliul Judeţean Caras-Severin) şi vor fi recuperate de la fiecare instituţie în parte, pe baza unui protocol”, se arată în document.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: