Motivul incredibil pentru care se repetă alegerile într-un oraş din România, iar primarul ales nu mai poate candida

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Torma a pierdut procesul care îi dădea şansa să rămână în funcţia de primar, în oraşul Moldova Nouă, după ce a fost contestat în instanţă de contracandidaţi şi nu a fost validat de către Biroul Electoral.

Mai mult, actualul primar, ales în septembrie cu 48,42% din voturile exprimate, nu mai are voie nici să candideze la următoarele alegeri.

Toată telenovela politică de la Moldova Nouă a început cu câteva zile înainte de alegerile locale de anul trecut. Biroul Electoral de Circumscripţie Moldova-Nouă a invalidat listele de candidaţi depuse de Alianţa PSD-PRO România şi candidatura lui Adrian Torma, la funcţia de primar, după o sesizare a unui simplu cetăţean, Iuliu Cristian Damian. Motivul era că Adrian Torma a uitat să semneze documentele din dosarul de candidatură.

Torma a contestat decizia şi Biroul Electoral Judeţean i-a dat dreptate şi l-a repus în cursa electorală. Numai că această hotărâre a fost contestată de către PNL la Biroul Electoral Central, care a admis plângerea PNL şi a decis anularea alegerilor şi interzicerea candidaturi lui Adrian Torma, la funcţia de primar. 

Tot BEC a stabilit ca alegerile să fie reluate în data de 11 octombrie.

Decizia BEC a fost suspendată după ce Torma şi Alianţa PSD-PRO România au contestat-o în instanţă.

Opozanţii lui Torma şi BEC au făcut apel şi miercuri, 13 ianuarie, a avut loc judecarea cauzei la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Astăzi a fost făcută publică sentinţa care este nefavorbilă actualului primar, prin urmare rămâne valabilă decizia BEC de repetarea a alegerilor la Moldova Nouă, fără candidatura lui Adrian Torma care nu a fost validată în termenul legal.

„Admite recursul formulat de pârâtul Biroul Electoral Central pentru Alegerea Autorităţilor Administraţiei Publice Locale din 2020 şi recursurile formulate de pârâţii Partidul Naţional Liberal – Filiala Caraş-Severin şi Organizaţia PNL Moldova Nouă şi intervenientul accesoriu Damian Cristian Iuliu formulate împotriva Sentinţei civile nr. 301 din 16 octombrie 2020 pronunţate de Curtea de Apel Timişoara – Secţia de contencios administrativ şi fiscal. Casează sentinţa recurată. Respinge ca neîntemeiate acţiunile conexe formulate de reclamanta Organizaţia Judeţeană Caraş-Severin a Partidului Social Democrat şi reclamantul Torma Adrian-Constantin. Respinge cererea de intervenţie principală formulată de Alianţa Electorală PSD-PRO România, ca neîntemeiată. Admite cererea de intervenţie accesorie formulată în favoarea Biroului Electoral Central de intervenientul Damian Cristian Iuliu. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 13 ianuarie 2021”, se arată în decizia Înaltei Curţii De Casaţie şi Justiţie.

Primarul ales, Adrian Torma, nu a putut fi contactat, însă, în urmă cu două săptămâni, declara pentru Adevărul că, dacă va pierde procesul, e posibil să renunţe şi să nu mai facă niciun demers.

"Sunt mai multe variante. Cea mai negativă este să se întoarcă decizia Curţii de Apel de la Timişoara şi să-mi închidă toate variantele. Ar mai fi o variantă să contest, dar nu ştiu dacă o să mai fac aşa ceva. E prematur să vorbesc acum, nu ştiu ce trăire voi avea la acel moment", spunea Adrian Torma, la acel moment.

Pentru Moldova Nouă urmează noi alegeri locale, care vor avea loc la o dată pe care o stabileşte BIroul Electoral Central.

Vă recomandăm şi:

Primul oraş în care alegerile se vor repeta. De ce a fost anulată candidatura primarului ales

Un primar a demisionat de două ori şi niciodată nu s-a ţinut de cuvânt. De ce a renunţat din nou la gestul său

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite