Mormane de gunoaie în urma turiştilor care vizitează Munţii Banatului, în ciuda potopului de amenzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Banatul Montan
FOTO Banatul Montan

Locurile frumoase din Banatul Montan sunt descoperite de tot mai mulţi turişti în ultimii ani. Din păcate, creşterea numărului de turişti este proporţională cu înmulţirea gunoaielor "uitate" prin locurile vizitate

Asociaţiile de mediu şi rangerii de la parcurile naţionale fac tot mai des apel la turişti să nu mai împrăştie deşeuri, în zonele pe care le vizitează.  În utimii anii, numărul turiştilor care vizitează obiectivele din zonă a crescut considerabil, însă se înmulţesc şi zonele ticsite de mormane de gunoi.

În weekendul care a trecut, circa 5.000 de persoane au vizitat Parcul Naţional Cheile Nerei Beuşniţa, unde se află cele mai populare obiective din Caraş-Severin: Cascada Bigăr, Cascada Beuşniţa şi Lacul Ochiul Beiului.

"La sfârşitul de săptămână care a trecut 2.734 de au intrat la Bigăr, iar la Bei au fost 1.014.  Acum, turişti au fost mult mai mulţi, pentru că nu toţi intră de exemplu la Bigăr, stau pe margine. În perioada asta, numărul e destul de ridicat chiar şi în timpul săptămânii. Depinde şi de cum e vremea afară. Dar acum cu pandemia, probabil că şi de asta a crescut numărul foarte mult. E o problemă mai mare pe Valea Beiului, pe traseu. Noi facem mereu curăţenie, dar e mereu mizerie. Coşuri nu mai sunt în zonă, dar sunt două containere mari la Podul Bei, unde se pot arunca gunoaiele. Săptămânal vine firma de salubritate cu care avem contract şi ridică deşeurile. Dar sunt mulţi care nu păstrează curăţenia", ne-a declarat Ramona Brejneni, reprezentanta Parcului Naţional Cheile Nerei Beuşniţa.

gunoaie

Ciprian Floare, unul dintre cei mai cunoscuţi fotografi de peisaje din Banatul Montan şi reprezentantul Asociaţiei Wild Caraş-Severin, spune că într-adevăr, deşeurile de pe traseele turistice sunt o problemă tot mai mare.

"Din păcate, este un fenomen tot mai des întâlnit în judeţ. Anul acesta, poate şi mai mult, cum nu au mai plecat din ţară, foarte mulţi au venit şi prin zona aceasta, în mici excursii. Din păcate mulţi îşi lasă gunoaiele pe unde apucă. Problema e că ar trebui mai multe amenzi, doar aşa s-ar rezolva problema asta. În zona Văliug-Trei Ape-Semenic sunt jandarmii montani şi acolo se dau amenzi, destul de des. Dar în parcurile naţionale, rangerii nu au astfel de atribuţii şi atunci pot doar sesiza autorităţile şi e mai complicat. Problema e cât se poate de reală şi e strigător la cer. După mine jandarmii montani sunt singurii care încearcă să mai stârpească acest fenomen. E o problemă şi faptul că în parcări nu sunt coşuri suficiente, dar asta e poate cinci la sută din fondul problemei. Eu, dacă mă duc undeva în natură, am rola de saci de gunoi cu mine şi tot ce produc pun în sac şi arunc când ajung în oraş, la pubelă", spune Ciprian Floare, care este convins că problemele pleacă de la gradul de educaţie a celor care vin în zonă.

Georgian Popovici de la Asociaţia Banatul Montan este de aceeaşi părere. A semnalat de mai multe ori prin reţelele de socializare această problemă şi spune că totul ţine de gradul de civilizaţie şi de bunul simţ.

"Am postat acum, din zona Văliug. Poate ar trebui şi cei de la parcuri să se implice mai mult în această problemă pentru că încasează destul de mulţi bani şi la Bigăr, şi la Bei. Nu prea sunt nici coşuri şi nici containere unde să se arunce. Toate parcările care sunt pline de gunoaie nu au coşuri. Au început unii să ne ceară să nu mai promovăm locurile pentru că vin genul asta de turişti şi distrug toată zona. Dar nu asta e soluţia. Ar trebui ca oamenii să fie atenţi, că de fapt distrug nişte locuri frumoase, pe care poate ar mai vrea să le viziteze şi alţii", spune Georgian.

gunoaie

Jandarmii din zona Banatului Montan dau amenzi destul de des. De exemplu, într-un singur wekend, 11 persoane au fost amendate pentru că au fost surprinse că au aruncat gunoaie în natură.

"Pe timpul celor două zile, pentru siguranţa cetăţenilor, dar şi pentru păstrarea unui mediu curat, jandarmii montani au fost prezenţi in zonele unde au fost montate corturile, dar şi pe traseele turistice, prezentând turiştilor prevederile legislative privind protejarea mediului înconjurător, faptele ce constituie contravenţie, dar şi cuantumul amenzilor, acestea putând ajunge până la 5000 lei (aprinderea focului în alte locuri decât cele special amenajate). În contextul actual privind combaterea răspândirii virusului Covid-19, în zona staţiunii Crivaia au fost desfăşurate acţiuni în cooperare cu celelalte instituţii abilitate ale statului, fiind aplicate sancţiuni contravenţionale. Totodată în acest sfârşit de săptămână în comuna Văliug şi localitatea Gărâna au fost aplicate 11 sancţiuni contravenţionale", arată reprezentanţii Jandarmeriei Caraş-Severin.

Citeşte şi:

Barurile şi restaurantele vor fi închise pe timpul nopţii în insulele greceşti. Ce alte restricţii a mai anunţat guvernul elen

Plajele sălbatice, invadate de peste 13.000 de turişti şi aproape 3.000 de autoturisme într-o singură zi

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite