Modelul occidental pe care un primar vrea să-l aplice ca să scape oraşul de imaginea pubelelor infecte. „E şi o chestiune de siguranţă a sănătăţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Reşiţa apar primele platforme subterane pentru deşeurile menajere. Primăria şi-ar dori să scape de aspectul inestetic al depozitării gunoielor, încercând să construiască platforme subterane, în care pubele să nu mai fie vizibile.

În prima parte a proiectului e vorba despre 20 de astfel de platforme, care ar trebui finalizate până în primăvara anului viitor. Primarul Ioan Popa spune că îşi doreşte acest sistem, mai ales în zonele centrale al oraşului.

“Patru platforme sunt în lucru deja. Practic noi am făcut două proiecte pilot: unul cu platforme supraterane şi altul cu platforme subterane. Cele de superafaţă sunt montate deja şi sunt închise cu ţarc, după model de la Oradea, au un stâlp cu un panou fotovoltaic şi îşi produc curentul pentru camera de supraveghere şi pentru închiderea lor, care e pe sistem de cartelă. Astea subterane, am început acum cu ele şi vrem să vedem care e feddback-ul. În total trebuie să facem 300 în oraş, dar le facem acum 30 supraterane şi 20 subterane, ca să vedem cum reacţionează şi oamenii. În funcţie de cum se adaptează lumea, vedem pe care le vom alege, pentru că cele subterane sunt şi la un preţ destul de mare, cam la 13-14 mii de euro bucata, cu tot cu manoperă.

Cele supraterane necesită costuri mult mai mici sunt la 2.000 de euro bucata. Din ceea ce am văzut noi pe afară, în Italia şi Olanda, astea subterane sunt pretabile zonelor mai delicate din oraş, zone centrale, piaţete publice, unde nu e frumos să fie vizibil gunoiul la suprafaţă. Trag nădejde că prin aprilie, mai, vom putea să ne facem o părere despre cum funcţionează şi atunci vom decide ce vom face mai departe", ne-a declarat edilul.

Ioan Popa mai spune că nu înţelege de ce Guvernul nu face o prioritate din asta şi nu alocă fonduri pentru genul acesta de lucrări, având în vedere că e vorba de siguranţa a sănătăţii.

"Avem un proiect pentru PNDL, dar Guvernul nu a avut finanţări pentru genul asta de investiţii, deşi e o chestiune elementară, de igenă, de civilizaţie, e şi o chestiune de siguranţă a sănătăţii. Eu sper să identifice necesitatea şi Ministerul Mediului să finanţeze genul asta de investiţii şi atunci suntem pregătiţi să le luăm banii. Dacă nu, nu stăm după ei şi o să bugetăm în fiecare an un număr de platforme şi le vom face aşa cum putem”, a spus Ioan Popa, primarul Reşiţei.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite