Miracolul din Socolari, satul repopulat cu zeci de artişti care au abandonat oraşul: s-a deschis prima galerie de artă

Miracolul din Socolari, satul repopulat cu zeci de artişti care au abandonat oraşul: s-a deschis prima galerie de artă

FOTO Galeria de artă din Socolari

Satul Socolari, din Caraş-Severin, repopulat în anii `90, cu artişti din Timişoara şi Reşiţa, a înregistrat o premieră culturală.

Ştiri pe aceeaşi temă

La sfârşitul lunii aprilie, în localitatea bănăţeană s-a deschis “Studio”, singura galerie de artă care funcţionează într-un sat din România. 

“Vinovatul” pentru acest demers este pictorul Dorel Oltean, unul dintre primii artişti timişoreni care şi-au cumpărat o casă în zonă, dar în Ilidia, satul vecin Socolariului. După bănăţeanul Oltean, a venit la Socolari artistul plastic timişorean Iosif Tasi, care a cumpărat o locuinţă, iar de atunci circa 20 de pictori, sculptori, scriitori şi actori din Timişoara şi Reşiţa au ales satul cărăşean, transformându-l într-un adevărat centru cultural.

Oltean s-a înţeles cu Gheorghe Percea, primarul comunei Ciclova Română, de care aparţine Socolariul, şi a concesionat, pentru 10 ani, clădirea fostei primării din localitate, pe care a transformat-o în Galeria Studio”. 

“Am avut deja şi primele două expoziţii. Prima a fost una comună a artiştilor care locuiesc în Socolari şi a doua a unei alte artiste din satul vecin, Ciclova. Vom aduce artişti şi din Timişoara şi din Reşiţa să expună aici şi chiar o franţuzoaică. E vorba de Josepha Blanchet, care şi-a inspirat opera din satele Socolari şi Ilidia. Vrem să îi oferim, în aceeaşi clădire în care funcţionează galeria, o cameră în care să-şi facă un atelier de creaţie şi posibilitatea de cazare la prietenii artişti, care au case în Socolari”, spune Dorel Oltean.

Clădirea în care funcţionează galeria de artă nu a avut nevoie de prea multe renovări fiind reabilitată, cu câţiva ani în urmă de către primărie. “Nu a trebuit să investesc foarte mulţi bani, pentru că era deja refăcută. Clădirea e în stare bună. Are geamuri termopan, parchet, uşi, internet,  tot ce trebuie, condiţii excelente. Mai trebuie, pe ici, pe colo, nişte mici îmbunătăţiri de aspect. Primarul a promis că o mansardează, ca să chemăm artiştii şi să-i putem caza acolo, iar noi ne-am angajat că timp de 10 ani vom avea o activitate intensă”, mai spune pictorul Oltean.

Acesta susţine că galeria deschisă la Socolari este singura din Banatul rural. În Banat nu mai există nicio galerie de artă la sat şi din cunoştinţele mele, nici în ţară, în alte zone, nu cred că ar exista”, afirmă artistul.

CITIŢI ŞI:

Satul repopulat cu zeci de artişti care au abandonat oraşul pentru viaţa la ţară. Preţul caselor a explodat în ultimii ani

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările