Metodă originală de făcut brânză topită acasă. Care este reţeta unui bucătar din Banat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
branza topita

Brânza topită este printre alimentele cu mare succes la cumpărătorii de lactate. Ea poate fi pregătită însă şi acasă fără e-uri şi alte chimicale de care se tem mulţi dintre noi.

Bucătarul reşiţean Uica Mihai are o reţetă originală pentru a face brânza topită la el în bucătărie. Uica Mihai spune că nu este greu de făcut, iar ceea ce iasă este un deliciu.

 

Bag-samă că o să mă întrebi de ce te trimit prima dată la râu. Ei, aici îi tot chermezu. Că trebuie să cauţi o apă repede de munte unde în sforul ei cară pietre şi bulvani. Şi de acolo să îţi alegi o mână de pietriş alb, ca marmura şi pietrele să fie de mărimea şi forma cireşelor. Şi nu trebuie să te oşteneşti prea mult, dacă ai vreo douăzeci-treizeci de bucăţi, îi deajuns. Şi să le speli bine şi să le opăreşti de trei ori cu apă cu sare, şi să le pui la păstrare într-un săculeţ de pânză, că fără ele nu faci nici o brânză.

Şi dacă ai pietrişul pus în săcui, să te duci la piaţă şi să cumperi de la o babă ştirbă o kilă de brânză dulce de vacă dar vezi să fie proaspătă, făcută în dis de dimineaţă.

Şi acasă, să pui un vas de cinci litre sau chiar mai mare să clocotească pe foc cu apă şi în apa aia să pui pietrele.

Şi când apa clocoteşte s-o tragi la o parte şi să o laşi aşa trei minuturi să rasufle, după care poţi să pui brânza în ea şi începe să o mesteci şi să o frămânţi cu un linguroi mare de lemn.

Da să ai grijă că apa sare afară din oală şi o să te opăreşti aşa cum m-am opărit eu de vre-o trei ori. Da mi-am dat cu albuş de ou pe arsură şi am mestecat  înainte că îi păcat să se izâdească bunătate de mâncare.

Şi nu te opreşti din frâmântat decât atunci când apa s-o răcit în aşa fel încât poţi băga mâna în ea şi să iei bulgăru de brânză din ea.

Şi o să vezi că s-a făcut o pastă cu luciu, un bruş gălbui pe care trebuie să îl pui pe o toblă din lemn de fag sau stejar şi să o frămânţi până nu mai lasă nuci un strop de apă.

Şi atunci mai adaugi la ea un pachet de unt, o pui într-un castron şi iar frămânţi până se face totuna şi mai adaugi sare şi seminţe de chimion şi o lecuţă de piper.

Şi după aia poţi să o laşi la rece să se hodinească sau o întinzi direct pe pită şi desupra presari cele ştiute şi te înfrupţi aşa cum mă înfruptam eu când eram copil.”, spune Uica.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite