Marmeladă din corcoduşe. Cum se prepară reţeta din fructele extrem de bogate în vitamine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhiva
FOTO Arhiva

Bucătarul Uica Mihai pregăteşte în fiecare început de vară diverse reţete care au la bază corcoduşele. De la sucuri naturale, fără zahăr, până la duceţuri şi chiar marmeladă.

Bucătarul reşiţean spune că a citit mult despre  corcoduse, care sunt întâlnite în majoritate zonelor rurale. Aceste fructe deţin numeroase proprietăţi. Abundă în vitamine, minerale, proteine, acizi, zaharuri şi pectine. Au un conţinut bogat de vitamina C, vitaminele din complexul B, acizii organici liberi, pectinele, fier, calciul, fosfor si magneziu. Culorile acestor fructe, care variază de la galben şi roz, pâna la roşu şi mov închis, sunt un indicator al prezentei substanţelor naturale cu beneficii unice asupra organismului. 

Cele galbene sunt un mare sprijin în prevenirea bolilor cardiovasculare, deoarece sunt bogate în beta-caroten, zeaxantină şi flavonoizi. Varietatile roşii de corcoduse coapte indică prezenţa licopenul (eficient iîn prevenirea mai multor tipuri de cancer), quercetina, flavonoid cu proprietăţi antivirale şi antiinflamatorii şi acid elagic, fitochimicala cu efect de purificare a sângelui.

Corcoduşele a căror nuanţă este de roşu închis şi mov sunt bogate în resveratrol, cel mai puternic antioxidant, de 4-5 ori mai puternic decât beta-carotenul, despre care s-a descoperit că încetineşte procesul de iîmbătrânire şi îmbunătăţeşte sănătatea cardiovasculară.

Din toată această bogăţie nutritivă, bucătarul Uica Mihai pregăteşte o marmeladă delicioasă, care e grozavă de pus în borcane şi consumat iarna, când corpul are nevoie de vitamine. Iată, mai jos, reţeta.

"Cinci kilograme de corcoduşe bine spălate, puse într-o oală încăpătoare, peste care turnaţi jumătate de litru de apă. Fierbeţi la foc moale, zece minute,cu capac desupra, şi lăsaţi să se răcească.

Cu mâinile curate, bine spălate, frământaţi corcoduşele din oală încet, finuţ, cu grijă. Scopul este să separaţi sâmburii care fiind mai grei, vor cădea la fundul oalei. Cu o paletă cu găuri adunaţi corcoduşele şi le transferaţi în cratiţa de fiert marmelada (una pântecoasă, cu fundul gros şi cu volum mare). Dacă corcoduşele sunt bine coapte, nu mai trebuie să adăugaţi nici un strop de zahăr, dacă veţi considera că mai trebuie, trebuie!

Fierbeţi la foc mic, îndelung, amestecând mereu, ca la orice marmeladă, până pasta de corcoduşe devine groasă băţ şi culoarea ei devine lucioasă. E semn că marmelada e pe bune. Transferaţi-o în borcane, aşezaţi borcanele în cuptor fără capac, cle coaceţi pe îndelete la foc mic cam un ceas, până deasupra se formează o crustă solidă, căpăciţi borcanele aşa cât sunt fierbinţi şi gata.

Aveţi umplutură de clătite la superlativ, să vă ţină toată iarna. Vreţi un gust mai rafinat? Puteţi adăuga coajă de lămâie rasă, ori portocală, scorţişoară, esenţă de vanilie sau ce vă mai trece prin cap"

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite