Marin Gruia despre interlopul Slavco Avram: „În America l-ar fi împușcat mortal!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul sinidcatului polițiștilor la nivel național comentează evenimentele care au avut loc în sediul Poliției de Frontieră din Moldova-Nouă. Acesta recunoaște faptul că poziția polistului este una umilă, prinsă între clanurile criminale care își dau mâna cu politicienii. Poziția lui este întărită și de psihologul criminalist Tudorel Butoi.

Incidentul interlopului care a semănat groaza în Clisura Dunării scoate la iveală o serie de minusuri ale sistemului, care compromit imaginea politistului. Lucrurile, însă, nu se opresc aici. Siguranța cetățeanului devine îndoielnică odată ce polițiștii nu se pot apăra singuri. Tribunalele Militare sunt pline de procese pe rol, în care polițiști aflați în misiune au făcut uz de armă în condiții legale, în timp ce oamenii legii sunt umili în fața infractorilor și încearcă să îi convingă să renunțe la săbii sau la intenția de a ucide cu sânge rece.

Citește și: Interlopul Avram Slavco, cel care i-a atacat cu sabia pe poliţişti, pozează în victimă
TUPEU DE BORFAŞ: A bătut de trei ori un poliţist, a atacat cu sabia sediul Poliţiei, a fost arestat şi acum cere elibererea
Interlopul care a bătut şi a ameninţat un poliţist

„De ani de zile cerem Parlamentului României să modifice legea, dar nimeni nu ne ascultă. Este pierdută pe undeva prin sertare, ceea ce mă duce cu gândul la faptul că între clanurile criminale, politicieni și infractori există o strânsă legătură, în timp ce polițistul este prins la mijloc. De asta noi nu avem autoritate, pentru că nu se dorește să o avem”, spune Marin Gruia, președintele sindicatului polițiștilor la nivel național.

Lege tehnică și imposibil de aplicat

Afirmațiile liderului sindical sunt întărite de psihologul criminalist Tudorel Butoi. „Polițistul nu are libertate. Este un cerc vicios, cu procedură greoaie, în timp ce hoții umblă liberi. Și în cazul de la Moldova-Nouă se resimte opreliștea legii. Polițiștii au evitat să facă uz de armă, pentru ca, ulterior, să nu fie cercetați ca ultimii infractori pentru faptul că au folosit pistolul din dotare”, spune psihologul criminalist. Acesta a subliniat că legea folosirii armelor din dotare este prea tehnică și imposibil de aplicat într-o fracțiune de secundă, timp în care polițistul trebuie să analizeze toate modalitățile de oprire a pericolului. În plus, intervine și factorul uman.

„Este foarte greu să tragi și să omori un om, vis-a-vis de propria conștiință. De obicei, polițistul caută să preîntâmpine utilizarea armei. A omorî oameni cu ușurință este doar o obișnuință a ecranului”, spune Tudorel Butoi. Incidentul de la Moldova-Nouă a „șifonat”, din nou imaginea polistului, ca apărător al populației, dar lacunele legislative și lipsa de libertate în acțiune sunt opreliști peste care angajații Ministerului de Interne nu pot trece de capul lor, concluzionează atât psihologul Tudorel Butoi, cât și sindicalistul Marin Gruia.


Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite