Mâncare de urzici cu ceapă. Ce ingrediente se mai adaugă pentru o gustare delicioasă

Mâncare de urzici cu ceapă. Ce ingrediente se mai adaugă pentru o gustare delicioasă

FOTO Arhiva

Urzicile au valoare nutritiva ridicată, benefică pentru vitaminizare şi mineralizare după sezonul rece. Conţin foarte multe vitamine şi sunt recomandate de specialişti pentru beneficiile care le aduc organismului.

Ştiri pe aceeaşi temă

În urzici se regăsesc provitamina A, vitaminele B1, B2, C si K, acid pantotenic, acid folic, acizi grasi, clorofila, beta-caroten, potasiu, calciu, magneziu, fier, fosfor, siliciu, zinc, cupru, etc.

Uica Mihai foloseşte din plin urzicile în reţetele sale. Bucătarul reşiţean combină ceapa cu urzicile, iar mâncare gătită este delicioasă. Iată, mai jos, reţeta.

 “Hai, ieşi din casă, puturosule, că e soarele de trei suliţi pe cer şi e cald şi bate un zefir subţirel ca o cămaşă de zână. Şi să te duci la poala unui deal departe de oraş şi de maşinile fumegătoare, să culegi o trăistuţă agonisită de urzici. Ori dacă nu, du-te la piaţă şi târguieşte-le de la o babă ştirbă cu cârpă neagră pe cap şi cotrinţă înfoiată.

Iar din urzicile astea te învaţă Uica Mihai să faci mâncare aşa ca de post şi de primăvară. Asta ca să învii, să îţi cureţi sângele de oboseala iernii care numai ce a trecut munţii spre alte ţări şi să te faci tare în fier că începe grădinăritul, excursiile şi ieşirile la iarbă verde.

Taie trei cepe mari în rondele şi pe rondelele astea, pudrate cu sare şi piper, le frigi în ulei adânc să devină rumene şi dulci la gust. Scoate cepele, le presari cu boia dulce, un praf de seminţe de coriandru râşnite şi fă din ele un pat pe un platou.

Între timp să ai pregătite urzici spălate, stoarse bine şi tocate pe cârpător. Şi să pui într-o cratiţă să se călească patru căţei de usturoi tăiaţi mărunt, un ardei iute şi o linguriţă de boabe de piper. Scoate după trei minute tot ce este în uleiul acela, să rămână numai aroma lui şi acolo prăjeşte urzicile şi le întorci mereu cu lingura de lemn. Dacă ai şi nişte făşiuţe de ardei marinat din borcan, pune acolo şi la fel mai adaugă rondele de praz şi la urmă de tot, fâşiuţe de salată verde.

Şi călitura asta de urzici fierbiţi să le torni peste rondelele de ceapă fripte, să pui lângă dânsele şi o mămăligă vârtoasă cu abur în sufletul ei, mai scoate o murătură din butoi şi gata”, spune bucătarul.

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: