Lacul Breazova a fost golit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul de lucrari de retehnologizare la barajul Breazova evolueaza conform graficului, finalizandu-se lucrarile care au presupus golirea lacului.

La inceputul lunii iulie, echipa TMK Hydroenergy Power a finalizat inlocuirea vanelor plane de sigurante si a celor doua goliri de fund. Pentru aceste lucrari a fost necesara golirea lacului Breazova.

In etapa urmatoare se va mentine un nivel de 30% de umplere a lacului si se vor executa lucrari de montare a vanelor de serviciu cu automatizarea necesara si vor demara lucrarile de debitmetrie.

In aceste conditii, lucrarile de modernizare a barajului Breazova sunt prevazute a se finaliza in jurul datei de 15 august.

Amintim ca TMK Hydroenergy Power, parte a Grupului CEZ in Romania, a demarat la 17 iunie 2013 modernizarea amenajarii hidroenergetice de la Breazova, tehnologia existenta datand de peste 100 de ani. Lucrarile de investitii au fost proiectate, avizate si autorizate in conformitate cu legislatia in vigoare.

Planul lucrarilor include:

inlocuirea celor doua conducte de golire de fund inlocuirea vanelor de siguranta inlocuirea vanelor de serviciu actionarea electrica a vanelor de serviciu sistem telemasura nivel apa in baraj, telemasura si telecomanda debite evacuate prin vanele de serviciu.

Realizarea lucrarilor de inlocuire a vanelor de siguranta a impus golirea intregului volum de apa al lacului de acumulare Breazova, amplasat pe raul Barzava. Durata estimata a inlocuirii vanelor de siguranta de 10 zile a fost respectata, urmand ca la finalizarea acestei lucrari, barajul sa fie reumplut pe cale naturala, dar si prin aflux suplimentar de apa din lacul Gozna, situat in amonte, in vederea protejarii faunei.

Pentru evitarea oricarui risc, golirea acumularii s-a facut treptat, la o viteza de 4 mc/secunda, apa fiind evacuata in raul Barzava si, ulterior, in lacul Secu.

Despre Grupul CEZ

Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici producători, furnizori şi distribuitori de energie din Europa, atât din punct de vedere al capacităţilor operaţionale, cât şi din punctul de vedere al numărului de clienţi deserviţi. Grupul CEZ este un jucător cheie pe piaţa de energie electrică a Europei Centrale şi de Sud- Est şi este al doilea mare exportator de energie din Europa. Grupul CEZ acoperă domenii industriale variate, pornind de la extracţia de materii prime, generarea de energie, distribuţia de energie şi până la comercializarea energiei electrice şi termice, precum şi a produselor auxiliare.

Grupul CEZ este prezent pe piaţa românească încă din anul 2005, odată cu preluarea companiei de distributie Electrica Oltenia SA, care după procesul de transformare asigură alimentarea cu energie electrică a şapte judete: Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi Teleorman. Afacerile Grupului CEZ în România sunt reprezentate de cele 8 companii - CEZ Distribuţie, CEZ România, CEZ Vânzare, CEZ Trade, Tomis Team, MW Invest, Ovidiu Development şi TMK Hydroenergy Power.

Grupul CEZ investeşte, in zona Dobrogea, 1.1 miliarde Euro în realizarea celor mai mari parcuri eoliene pe uscat din Europa, cu o putere totală instalată de 600 MW: Parcurile Eoliene CEZ de la Fântânele, Grădina şi Cogealac. Construcţia parcurilor amplasate la nord de Constanţa se desfăşoară în mai multe etape - prima, aflată la Fântânele, include 139 de turbine eoliene cu o capacitate de 347,5 MW. Cea de-a doua etapă se desfăşoară în zona Cogealac şi Grădina, include 101 turbine cu ocapacitate totală de 252,5 MW.

Întreaga capacitate a Parcurilor Eoliene CEZ este preconizată să fie pusă in functiune până la sfârşitul anului 2012. La finalizarea ambelor etape ale proiectului, CEZ va putea furniza 10% din totalul energiei regenerabile produse în România, incluzând marile hidrocentrale. În vederea îndeplinirii directivei UE de a asigura provenienţa a 20% din producţia totală de energie electrică din surse regenerabile până în anul 2020, investiţia derulată de Grupul CEZ în Dobrogea este una deosebit de importantă.

În 2009, în România, numai 14 MW au fost instalaţi în scopul valorificării potenţialului eolian.

In 2011, Grupul CEZ în România a achiziţionat sistemul hidroenergetic de lângă Reşiţa, judeţul Caraş Severin, format din 4 microhidrocentrale (Grebla, Crăinicel 1, Crăinicel 2 şi Breazova) şi amenajările hidro aferente de la Trei Ape, Gozna, Valiug şi Secu, având o capacitate totală instalată de aproximativ 18 MW şi o producţie de circa 70GWh/an. Grupul CEZ investeşte în reabilitarea complexului de hidrocentrale de la Reşiţa în scopul creşterii eficienţei; capacitatea de producţie urmând să se ridice la peste 20 MW după finalizarea procesului de modernizare.

CITEŞTE ŞI:

CITEŞTE ŞI:

Certificatele verzi au crescut profitul CEZ în România cu 22%

FOTO VIDEO 30 de milioane de euro pentru producţia de energie verde la poalele Semenicului

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite