Ketchup de corcoduşe, un sos dulce şi sănătos. Cum îl poţi face acasă

Ketchup de corcoduşe, un sos dulce şi sănătos. Cum îl poţi face acasă

FOTO ARHIVĂ

Corcoduşele sunt fructe delicioase, ignorate de foarte multă lume, deşi sunt o sursă directă şi extrem de sănătoasă de potasiu, magneziu şi vitamina C.

Bucătarul reşiţean Uica Mihai le foloseşte des în reţetele sale şi, pe lângă gemurile şi băuturile clasice, care sunt produse din aceste fructe, Uica le găseşte şi întrebuinţări cu totul ieşite din comun. De exemplu, ketchup-ul de corcoduşe, reţetă inedită pe care ne-o împărtăşeşte.

“Astăzi, vă dau reţeta unui ketchup năzdrăvan, făcut din corcoduşe. Însă pentru asta trebuie să le găsiţi pe cele roşii, mărunte, cu aromă de tomată. Cum se face:

- Puneţi cinci kilograme de corcoduşe într-o oală, turnaţi o jumătate de litru de apă, puneţi capac deasupra şi fierbeţi zece minute, opriţi focul şi lăsaţi corcoduşele să se răcească.

- Pasaţi-le prin strecurătoarea de tăiţei pentru a scăpa de sâmburi şi pieliţe, apoi mai daţi-le o dată prin maşina de făcut bulion.

- Căliţi câteva cepe mari în mult ulei, ceapa să fie mărunt tăiată şi pudrată cu sare şi piper, iar în momentul în care devine sticloase cepele, le strecurăm. Nu avem nevoie decât de uleiul cu gustul lor.

- Amestecă pasta de corcoduşe cu uleiul de la ceapă, ustoroi zdrobit în mojar până deviine pastă, boia de ardei dulce, cimbru fin pisat, dafin, zăhăr şi oţet după gust, piper boabe, frunze de ţeliină întregi, tulpini de cimbru verde şi fierbe totul la foc moale timp de jumătate de ceas amestecând mereu.

- Strecoară conţinutul fierbinte, mai pune-l la fiert încă, învârtind mereu, până obţii consistenţa dorită.

- Toarnă ketchup-ul fierbinte în sticle, sterilizează-le şi gata !

Nu e chiar un ketchup în adevăratul sens al cuvântului, ci mai degrabă un sos, dar gustul său aduce mult cu ketchup-ul şi este mult mai sănătos. Şi mai bun. Spor la cules, cea mai grea parte e cea cu adunatul corcoduşelor“.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările