Inundațiile istorice care au lovit Reșița și au semanat groază în sufletele oțelarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inundațiile din 1906, din Reșița, au fost la fel de catastrofale ca cele din 2005.
Inundațiile din 1906, din Reșița, au fost la fel de catastrofale ca cele din 2005.

Inundațiile din ultimii ani, care lovit județul Caraș-Severin nu sunt singurele care au lăsat oamenii pe drumuri și fără agoniseala de o viață. Bârzava le-a creat probleme localnicilor. Cursul râului a fost regularizat în 1783, iar cele mai devastatoare inundații au avut loc în 1906 și 1912.

Deși râul Bârzava a avut în perimetrul Reşiţei cursul regularizat, iar canalizarea funcționa ca la carte, inundaţiile au tulburat viața localnicilor.

Precipitaţiile abundente şi cantităţile mari de apă scurse de pe înălţimile din jur au creat mari probleme reșițenilor.

„Conform lui Anton Schulz, cele mai devastatoare inundații au avut loc în anul 1912, încât Poşta ungară a recurs la emiterea unei serii de timbre, apărute

în anul următor, pentru ajutorarea sinistraţilor din Caraş-Severin”, a declarat pentru „Adevărul de Seară Reșița”, istoricul Mircea Rusnac.


Inundațiile din 1906, din Reșița

Inundații și în 1906


Acesta precizează că fenomene aproape identice cu cele din 2005, care au ruinat o mare parte din infracstructura județului au avut loc chiar și la începutul anilor 1900. „Un exemplu elocvent îl reprezintă inundaţiile din 1906, surprinse în câteva fotografii descoperite pe http://bwshots.blogspot.com.

Inundații 1906


Apele s-au revărsat și, prima dată, au inundat cartierul Reșița Montană.

Inundații 1906

Imaginea vechilor străzi ale oraşului este asemănătoare cu ceea ce am văzut şi noi înşine, astfel încât putem concluziona că indiferent de epoca istorică în care s-au produs, aceste inundaţii au fost la fel de violente şi la fel de dăunătoare. Asemenea fenomene naturale au însă şi ele rolul lor în istorie şi de aceea merită cunoscute, în măsura în care mărturiile trecutului ne permit acest lucru”, precizează istoricul.


Apa i-a scos în stradă pe reșițeni.

Inundații la Reșița în 1906

Aproape 3.000 de evacuați

Potrivit Wikipedia, inundațiile din 2005 au afectat 116 case în Banat și au acoperit cu apă 30.000 de hectare. 2800 de persoane au fost evacuate din calea apelor, ca să aibă o șasă la viață. Nici anul 2010 nu a ocolit județul Caraș-Severin de inundații. Două persoane au murit și peste 100 de case au fost avariate. Banii de la Guvern întârzie să apară, în timp ce oamenii se pregătesc să întâmpine sărbătorile de iarnă sub cerul liber.


În inundațiile din 2010, două persoane și-au pierdut viața.

Inundațiile din 2010 au afectat peste 100 de case din Caraș-Severin.

Bucoşniţa, Goleţ şi Slatina Timiş, localităţile afectate de ploile din această perioadă, sunt acum nişte şantiere în care oamenii încearcă să mai salveze ce le-a mai rămas din gospodării. „Eu am 61 de ani, dar nu am mai văzut aşa ceva. Am zis că este sfârşitul lumii. Aşa fiori de frică nu am mai simţit niciodată. A intrat apa şi pe geamuri. Şi maşina ne-a luat-o şi ne-a dus-o în vale. Acum ne apucăm să mai facem câte ceva aici, cărăm nisip”, a spus Maria Suru, o localnică din Goleţ.   

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite