Inaugurarea deponeului ecologic pentru un judeţ din vestul ţării a întârziat cu mai mult de trei ani. Nici ultimatumul dat de ministru nu a fost respectat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deponeul ecologic de la Lupac (Caraş-Severin) poate bate toate recordurile privind întârzierea finalizării lucărilor. Amplasamentul a fost predat constructorului în 16 iulie 2014, urmând ca lucrarea să fie finalizată până în iulie 2015.

Au trecut mai bine de trei ani, de la data stabilită pentru inaugurarea deponeului unde ar trebui să se adune ecologic toate gunoaiele din judeţul Caraş-Severin, însă nici în prezent lucrările nu au fost finalizate. Asta chiar dacă pentru acest proiect s-au cheltuit peste 60 de milioane de euro. De-a lungul timpului, oficialii administraţiei cărăşene au dat vina mereu pe constructor.

Ploile nu au ţinut cont de ultimatum dat de ministru

Prezentă în luna iunie în Caraş-Severin, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu a avansat ca termen limită pentru deschiderea deponeului 15 iulie 2018.

“Societatea care a construit instalaţia, cât şi operatorul care a câştigat licitaţia, până pe data de 15 iulie vor trebui să remedieze toate deficienţele, astfel încât să se poată intra direct cu maşinile de deşeuri, aşa cum este creată această staţie, pentru ca toate contractele să poată fi încheiate”, spunea Gavrilescu, în conferinţa de presă susţinută atunci la Reşiţa. Însă nici acest termen nu a fost respectat.

Cristi Bîtea, director executiv în Cadrul Consiliului Judeţean Caraş-Severin spune că nu poate avansa un termen, dar deponeul va fi inaugurat în scurt timp. Reprezentantul CJCS explică şi care sunt problemele care au apărut după vizita ministrului şi care au dus la nerespectarea termenului impus.

"În momentul de faţă suntem în faza în care cele patru drumuri de acces către deponeu şi către cele trei staţii de transfer sunt în lucru. Deponeul funcţionează în mare parte, însă avem o problemă tehnică. Din cauza apelor subterane s-au ridicat bazinele de levigat, pentru care am solicitat o expertiză tehnică să vedem soluţia de remediere. După ce acestea vor fi rezolvate, deponeul va fi funcţional sută la sută. A fost şi operatorul care va răspunde de deponeu, a văzut stadiul lucrărilor şi aşteptăm rezolvarea acestor probleme. Nu pot să estimez ca timp, când va fi gata, aştept experţii de la Facultatea de Construcţii din Timişoara şi în funcţie de soluţia oferită de ei vom putea să aflăm şi când va fi funcţional. Problemele la bazine au apărut după ce a plecat doamna ministru, din cauza ploilor care au fost în zonă”, a mai spus Bîtea.

Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor Caraş-Severin a costat peste 60 de milioane de euro. Aici intră centrul de la Lupac, cele trei staţii de transfer, de la Pojejena, Oţelu Roşu şi Bozovici, precum şi închiderea gropilor existentă în judeţ.

Comisia Europeană ameninţă de mai mult timp România cu sancţiuni România din cauza gestionării deficitare a deşeurilor. În calitate de stat membru al UE, România este obligată ca până în 2020, să aibă minimum 50% rată de reutilizare şi reciclare din masa totală a cantităţilor de deşeuri (hârtie, metal, plastic şi sticlă), minimum 70% nivel de pregătire pentru reutilizare, reciclare şi alte operaţiuni de valorificare materială de minimum 70% din masa cantităţilor de deşeuri ne-periculoase provenite din activităţi de construcţie şi demolări, 60% valorificare a deşeurilor de ambalaje din total ambalaje introduse pe piaţa naţională.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite