FOTO VIDEO Prima zonă metropolitană ar putea prinde contur la Reşiţa

FOTO VIDEO Prima zonă metropolitană ar putea prinde contur la Reşiţa

Petru Fara, primar Târnova; Eugen Cismăneanţu, primarul Bocşei, Mihai Stepanescu şi Ioan Crina reprezentând Municipiul Reşiţa şi primarul Sorin Blaga de la Văliug

Zona ar urma să cuprindă două oraşe (Reşiţa şi Bocşa) dar şi opt comune (Caraşova, Lupac, Ocna de Fier, Târnova şi Văliug, Brebu Nou, Dognecea şi Ezeriş).

Dezbaterea a fost iniţiată de către primarul Mihai Stepanescu, care a anunţat încă din luna decembrie 2012 că ar dori înfiinţarea unei zone metropolitane pentru că astfel s-ar accesa mult mai uşor proiectele cu finanţare europeană. Stepanescu spune că Reşiţa a pierdut mult că nu a fost acceptată ca pol de creştere, alături de Deva, de către ADR V Vest. Acum nu se mai poate face nimic, dar primarul spune că a găsit o altă portiţă pentru a nu rămâne fără finaţare pentru proiectele europene pe care administraţiile locale din zonă le pregătesc.
Conform Legii nr. 351/2001, municipiile reşedinţă de judeţ au dreptul să înfiinţeze zone metropolitane prin asocierea, într-un parteneriat voluntar, cu alte unităţi administrativ-teritoriale de bază. De asemenea, în zona metropolitană pot fi cuprinse localităţi aflate la distanţe de până la 30 de km faţă de municipiu.
O primă întâlnire a responsabililor pe acest subiect a şi avut loc la sediul Primăriei Reşiţa, urmând ca toate primăriile invitate de Primăria Reşiţa să adere la proiectul Zonei Metropolitane să transmită un răspuns în care să arate dacă acceptă să facă parte din zona metropolitană şi în ce condiţii.
„La întâlnirea de la sediul Primăriei Municipiului Reşiţa au participat primarii localităţilor Bocşa, Caraşova, Lupac, Ocna de Fier, Târnova şi Văliug. În termen de 10 zile, primarii vor transmite municipalităţii un răspuns cu privire la acordul asocierii. Ulterior, edilii vor propune spre aprobare un proiect de hotărâre în consiliile locale şi vor consulta populaţia din localităţile pe care le reprezintă. Prin înfiinţarea zonei metropolitane, administraţiile asociate vor putea accesa fonduri şi dezvolta proiecte mult mai uşor, atât în comun, cât şi pentru fiecare unitatea administrativ-teritorială în parte, fără a-şi pierde autonomia locală“ declară primarul Mihai Stepanescu.
 
Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările