FOTO VIDEO Minune la Reşiţa: lalelele se culeg din copaci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La Reşiţa au înflorit arborii cu lalele
La Reşiţa au înflorit arborii cu lalele

O specie rară de arbore de lalea (Liridendronum Tulipifera) a fost aclimatizată în urmă cu aproape un secol în parcurile din Reşiţa

Arborele de lalea (liridendronum tulipifera) este o specie rară de copac, ce creşte în special în China sau America de Nord şi care atinge până la 40 de m înălţime. Aclimatizarea lui în Europa este practic un miracol, de cele mai multe ori ea fiind realizată în diverse grădini botanice. Reşiţa se găseşte pe harta europeană a oraşelor cu arbore de lalea, însă nu într-o grădină botanică, ci chiar în 4 din parcurile oraşului. Majoritatea se află în cartierul Lunca Pomostului, acolo unde în sec. XIX mai multe familii de boieri îşi aveau conacele şi care au reuşit să aclimatizeze minunăţia. Cei mai cunoscuţi copaci cu lalele sunt cei din Parcul Pescăruş, deşi ei mai sunt şi în Parcul din faţa SRI şi chiar şi în Parcul Copilului. Graţie iniţiativei prof. Lucia Munteanu şi a elevilor de la Liceul CSR, Consiliul Judeţean i-a declarat monumente ale naturii.

Alţi tulipani cresc în Timişoara, departe de grija autorităţilor, iar unul dintre „fraţii” rarisimului coac a ajuns până în Hunedoara, în satul Păclişa, în curtea castelului aparţinând fostului baron Poganny. Tulipanul face parte din Familia Magnoliaceae, şi este unul dintre cei mai deosebiţi arbori în ceea ce priveşte dimensiunile pe care le poate atinge la maturitate, aspectul şi culoarea frunzelor şi a florilor. Rezistent la condiţiile de mediu, are o creştere rapidă şi continuă, în regiunile originare atingând şi 40 de metri.

„Pentru primărie ei au fost mereu un motiv de mândrie, până şi amenajarea Parcului Pescăruş a plecat tot de la cei doi tulipani, care au acum un cadru ambiental potrivit cu frumuseţea şi raritatea lor“ spune primarul Mihai Stepanescu, care a amenajat Parcul Pescăruş din Reşiţa special pentru a pune în valoare cele două monumente ale naturii. Anual câteva sute de turişti europeni vin la Reşiţa special pentru a vedea cu ochii lor minunăţia.

„Arborii există de mulţi ani aici. Noi am dorit să-i protejăm când au început lucrările la bisericuţa din Luncă, de teamă că vor fi tăiaţi. Aşa am ajuns să iniţiem, în cadrul Liceului, acel proiect denumit Arbori miraculoşi prin care Consiliul Judeţean Caraş-Severin a declarat 35 de arbori rari din judeţ monumente ale naturii“ Lucia Munteanu, profesor ecologie

CITEŞTE ŞI:

Hunedoara: Copacii cu lalele au înflorit în prag de vară 

Povestea arborilor, aduşi în judeţ în urmă cu peste 100 de ani, care fac lalele

«Fenomen» la Reşiţa: au înflorit lalele în copaci!

Liceenii protejează arborii unici din Reşiţa

Alexandra Scăueru este pasionată de arborii exotici

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite