FOTO VIDEO Cuvântul de ordine pentru UCM Reşiţa rămâne insolvenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primăria Reşiţa a convocat conducerea UCMR şi parlamentarii la o dezbatere publică
Primăria Reşiţa a convocat conducerea UCMR şi parlamentarii la o dezbatere publică

Primarul municipiului Reşiţa, Mihai Stepanescu, a invitat parlamentarii de Caraş-Severin, cu responsabilităţi în acest colegiu, la o întrunire ce a vizat diferite aspecte, printre care, proiectele implementate, dar şi situaţia Uzinei Constructoare de Maşini Reşiţa.


La întâlnire au răspuns prezent, dintre parlamentari, senatorul Aurel Duruţ şi deputaţii Ion Mocioalcă, Ioan Benga, toţi PSD, precum şi Valentin Blănariu - PP-DD. Parlamentarilor le-au fost prezentate proiectele cu finanţare naţională şi externă, finalizate sau aflate în curs de implementare.
Printre acestea, se regăsesc proiecte ce privesc reabilitarea infrastructurii sociale, reabilitări de zonă verde, cum ar fi modernizarea şi extinderea parcurilor copiilor. De asemenea, dintre proiectele aflate pe lista de rezervă, primarul Mihai Stepanescu a amintit îmbunătăţirea serviciilor oferite populaţiei de administraţia publică locală, reabilitarea infrastructurii turistice, modernizarea sistemului de alarmare şi prevenţie în situaţii de urgenţă, modernizarea de străzi şi promovarea turismului sau îmbunătăţirea eficienţei energetice.
„Proiectele nu sunt concurente între ele, sunt depuse deja la diferite instituţii şi cred că ar putea fi aprobate. Sperăm şi în sprijin politic pentru aceste proiecte, pentru că toate sunt în avantajul Reşiţei şi a reşiţenilor“, a declarat primul edil al municipiului, iniţiatorul întâlnirii. Parlamentarii de Caraş-Severin promit reşiţenilor sprijin pentru proiectele derulate în acest municipiu, dar şi pentru găsirea unor soluţii viabile pentru salvarea Uzinei Constructoare de Maşini Reşiţa.

Situaţia UCM Reşiţa dezbătută public

Tot cu acest prilej, a fost pusă în discuţie şi situaţia creată la UCMR, unde, după cum susţin liderii sindicali, societatea se află în insolvenţă, iar de lucru nu prea este. Din acest motiv, se doreşte a fi găsită o soluţie, astfel încât, să fie evitate mişcările sociale care ar putea izbucni.
„UCMR a adus faimă municipiului nostru, de sute de ani, fapt pentru care merită toată atenţia şi respectul nostru. Am făcut o serie de demersuri şi voi face în continuare, atât cât legea îmi va permite, pentru a preîntâmpina crearea unor tensiuni sociale. Uzina face parte dintr-un context naţional productiv, iar acele produse, singulare, realizate la UCMR fac parte dintr-o strategie naţională, iar Guvernul ar trebui să susţină activitatea ce se desfăşoară aici“, a mai precizat Mihai Stepanescu.
La rândul său, deputatul PSD de Caraş-Severin, Ion Mocioalcă, a subliniat că proiectele Reşiţei trebuie prioritizate. „Nu putem merge la Bucureşti cu zeci de proiecte, dar cred că putem aborda trei - patru proiecte mai importante, pe care să le ducem până la capăt. În ceea ce priveşte UCMR, nu cred că insolvenţa e soluţia. Aceasta este doar o etapă. Iar, dacă este o firmă privată, poate va deveni, din nou, una de stat. Şi aşa cum arată şi programul USL, în primul rând, va trebui să păstrăm locurile de muncă existente, iar, dacă vom găsi investitori pe care să-i convingem să vină la Reşiţa, să creăm şi altele“, a spus Ion Mocioalcă.

UCMR mai are aproximativ 2.000 de angajaţi
Problema Uzinei Constructoare de Maşini Reşiţa este una vitală pentru municipiul Reşiţa, având în vedere că aici muncesc, în prezent, peste 1.900 de persoane. Situaţia Uzinei Constructoare de Maşini Reşiţa depinde, în cea mai mare parte, de ceea ce se întâmplă cu Hidroelectrica, având în vedere că 99% din activitatea UCMR depinde de această companie, susţine directorul Cosmin Ursoniu. Pentru a scăpa de dependenţa faţă de Hidroelectrica, UCMR ar trebui să încheie contracte şi cu alte firme.
„UCM Reşiţa se găseşte într-o situaţie mai delicată, deoarece, lipsa contractelor îşi spune cuvântul pe cifrele companiei. În ceea ce priveşte disponibilizările masive în UCMR, trebuie să subliniez că acestea sunt doar zvonuri. În plus, faptul că la UCM Reşiţa se spune că se fac tăieri masive de fier vechi sau utilaje este, de asemenea, un zvon. În primul rând, conducerea de azi nu e adapta distrugerii, iar în al doilea rând, legal, nu se poate tăia şi vinde din uzină“, a declarat presei Cosmin Ursoniu, directorul UCMR.

image

Foto

image
image

gallery-link

În ceea ce priveşte ultimul contract negociat de Uzina Constructoare de Maşini Reşiţa, de producere a unor motoare pentru India, care putea asigura funcţionarea uzinei pe o perioadă de câteva luni, acesta nu a fost încă semnat. „Suntem în discuţii pentru contractele pe India şi chiar pe Malaezia, însă trebuie să lucrăm mult pe reducerea costurilor în intern, astfel încât pe o piaţă liberă să ne putem plasa şi noi“, a afirmat Ursoniu.
Contractele cu Hidroelectrica menţin supravieţuirea UCMR, având în vedere că sunt singurele pe care uzina le derulează astăzi. Conducerea UCMR speră ca uzina reşiţeană să fie cuprinsă şi în bugetul pe acest an al Hidroelectrica, pentru care se preconizează că va ieşi din insolvenţă în luna iunie. În opinia directorului UCMR, la momentul actual ar trebui încurajată Hidroelectrica, pentru a acorda, în continuare, bugete pe lucrările de modernizare şi investiţii, deoarece potenţialul hidrografic al României nu este folosit la capacitatea maximă şi încă se pot face centrale noi, dar, în primul rând, ar trebui reabilitate cele vechi.
 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite