FOTO VIDEO Valeria Borza, propusă pentru titlul de cetăţean de onoare post-mortem al Caransebeşului. Reacţiile celor care au „crescut-o“ pe Vali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marcel Vela, primarul Caransebeşului, oraşul natal al sportivei Valeria Borza care a murit joi seară în Franţa, a declarat că va propune Consiliului Local să i se acorde acesteia titlul de cetăţean de onoare. Directorului clubului la care sportiva a debutat îşi aminteşte cum secţia de tenis de masă de la Caransebeş s-a înfiinţat special pentru ea.

Primarul Marcel Vela spune că pierderea uriaşă pentru ţară, iar tot oraşul Caransebeş este alături de familia sportivei. Mai mult, Vela spune că va propune Consiliului Municipal acordarea titlului de cetăţean de onoare post mortem Valeriei Borza

„Transmitem sincere condoleanţe familiei, nu putem crede aşa ceva! Este o mare pierdere pentru noi, îmi vine să izbucnesc în plâns, a demonstrat foarte mult, mai avea multe de demonstrat“, ne-a spus prof. Valentin Radu (foto stânga), directorul Clubului Sportiv Şcolar (CSS) Caransebeş, primul club la care tenismena a debutat.

Unul dintre antrenorii Valeriei, pe când aceasta era încă la Carasebeş , Cristian Dragomir, îşi aminteşte cum secţia de tenis de masă de la CSS Caransebeş a fost înfiinţată special pentru ea. „Îmi vine foarte greu să vorbesc. Am cunoscut-o pe Vali încă de când a pornit în performanţă, la un club privat din Caransebeş, iar ulterior s-a legitimat la noi, la CSS Caransebeş, pentru ea chiar înfiinţându-se această secţie de tenis de masă, avându-l antrenor pe Florin Mureşan, cel care a fost şi acum cu ea, în Franţa. Acesta s-a ocupat personal de ea până a fost selecţionată la Centrul Olimpic de la Bistriţa. Caransebeşul suferă o mare pierdere, ca şi sportul românesc...“, ne-a spus prof. Cristian Dragomir (foto dreapta), maestrul emerit la sportului. Familia Valeriei Borza se află în Franţa, pentru a-şi aduce copilul acasă.

image

Palmares de campion

În seara zilei de joi, 19 decembrie, una dintre cele mai talentate jucătoare de tenis de masă din România, Valeria Borza, a încetat din viaţă, în Franţa, la vârsta de numai 29 de ani, în urma unei meningite bacteriene.

Valeria Borza urma să se întoarcă acasă pentru a petrece Sărbătorile alături de familia sa, după ce în această săptămână a avut meci în Cupa ETTU cu echipa sa de club, Lyssois Lille-Métropole, din Franţa. Se îndrepta spre autocarul care urma să o ducă la Charleroi, de unde avea avion spre România, dar, din cauza durerilor puternice de cap, a fost internată în spitalul din Roubaix, unde a intrat în comă, încetând din viaţă la ora 18.15. Fusese diagnosticată cu meningită bacteriană.

Valeria Borza s-a născut la Caransebeş, în data de 31 iulie 1984. Sportul cu mingea de celuloid a fost pentru Vali o pasiune transformată în mod de viaţă, încă de mică aflându-se în sala de antrenament, în faţa mesei de tenis. Pornită spre marea performanţă din oraşul său natal, Caransebeş, sub îndrumarea antrenorului Florin Mureşan, Valeria Borza a urcat pas cu pas în ierarhia naţională până pe cea mai înaltă treaptă a podiumului de premiere. Ambiţioasă din fire, într-o competiţie continuă cu ea însăşi, Vali nu s-a lăsat descurajată de nereuşite şi s-a perfecţionat în permanenţă. Remarcată pentru tenacitatea sa, pentru viteza de reacţie în joc, la vârsta de 13 ani a făcut pasul către Centrul Olimpic de la Bistriţa, unde l-a avut ca antrenor pe regretatul Gheorghe Bozga. Acolo, sportiva caransebeşeancă, una dintre cele mai bune jucătoare de mâna stângă din România, şi-a continuat ascensiunea.

Valeria Borza a fost campioană naţională la simplu junioare în anii 2000 şi 2001, iar în anul 2005 a fost campioană a României în proba de dublu mixt. După ce a jucat în Spania, de zece ani era legitimată la unul dintre cluburile de elită din Franţa, Lys-lez-Lannoys, cotat între primele trei din tenisul de masă feminin din Hexagon, potrivit Info Caransebeş.

Vali Borza spunea în ultimul său interviu, pe care l-a acordat ziarului „Caraş-Severinul în 7 zile“: „În ciuda problemelor care macină ţara de ani mulţi, România va rămâne mereu dragă sufletului meu, locul în care voi reveni ori de câte ori se va ivi ocazia. M-am născut şi am crescut aici, am avut parte de o copilărie frumoasă şi, pe oriunde am fost, am afirmat cu mândrie că sunt româncă. Nu mi-a fost niciodată ruşine să spun de unde vin şi ce origini am. Iar Caransebeşul înseamnă pur şi simplu acasă, locul cel mai drag, unde locuiesc cei mai importanţi oameni din viaţa mea”.

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite