FOTO VIDEO Baie la „cădiţe”, la puţin peste zero grade

FOTO VIDEO Baie la „cădiţe”, la puţin peste zero grade

La cădiţele de la Băile Herculane iarna e ca vara FOTO CRISTIAN FRANŢ

În vremuri de criză, turism şi tratamente balneare de criză! Se întâmplă la Băile Herculane unde, pe langa apele termale captate si distribuite in circuitul hotelier, turistii fara prea mare dare de mana, mai au la dispozitie o varianta de tratament pentru care nu trebuie sa scoata niciun leu din buzunare: baia la „cadite”. Asta chiar şi când afară sunt zero grade Celsius!

Ştiri pe aceeaşi temă

Într-un loc din România se poate face baie în aer liber chiar şi la numai câteva grade Celsius peste zero. Apa termală din bazinele în aer liber este atât de caldă, încât, indiferent de anotimp, zilnic, zeci de turişti îşi caută în ele leac pentru cele mai diverse afecţiuni. Cu toate că suntem la jumătatea lunii februarie, considerată cea mai geroasă, ”cădiţele” de pe malul râului Cerna sunt la fel de animate ca şi în plin sezon.

Deşi vara e departe, bazinele cu apă termo-sulfuroasă din amonte de Băile Herculane sunt frecventate de turişti veniţi şi de la sute de kilometrii: Braşov, Bacău sau Maramureş, care îşi completează tratamentele din bazele balneare cu băi în apele fierbinţi de pe marginea şoselei.

Amatorii de senzaţii tari experimentează  duşurile scoţiene şi se aventurează în apa rece a Cernei. Afecţiunile dispar, în felul acesta, ca luate cu mâna, susţin la unison pacienţii de la ”cădiţe”.

Pe actorul Ion Bocănacea, devenit celebru după ce l-a interpretat pe ”Nică” din ”Amintiri din Copilărie”, l-am găsit tot la ”cădiţe”, unde Nea Costică îl supunea la o şedinţă de masaj în apă: „Vin anual aici. Chiar de mai multe ori pe an, pentru că aceste ape sunt cu adevărat miraculoase. Nu merg la hoteluri, ci vin aici la Nea Costică şi la cădiţe. Acum îmi este şi mai uşor, pentru că mi-am cumpărat casă în Valea Almăjului, dar înainte veneam special din Moldova pentru băile termale“ spune actorul. Şi Bocănacea nu este singurl care vine de la sute de kilometrii. Zilnic la cădiţe vei găsi turişti veniţi tocmai din Vrancea, Buzău, Harghita sau Dolj care se amestecă cu cei din Mehedinţi ori Timiş pentru o baie la 40 de grade celsius în timp ce afară dacă sunt ceva grade peste zero!

Cădiţele termale se află la ieşirea din Băile Herculane, de-a lungul şoselei ce duce spre Târgu Jiu.

Fie vara, fie iarna, apele termale care au facut celebra statiunea Baile Herculane atrag ca un magnet turisti din toata tara. Mai ales ca pentru a beneficia de efectele lor tamaduitoare nu trebuie decat sa coboare pe malul Cernei, in amonte de statiune. Aici ii asteapta, in aer liber, bazinele cu apa fierbinte, care, spune ei, sunt un un leac curat pentru afectiuni de tot felul. Medicii specialisti atrag, insa, atentia ca aceste tratamente nu sunt intotdeauna beneficie pentru organism. In imprejurimile statiunii Baile Herculane sunt 16 izvoare termale, pe malurile Cernei, pe o lungime de aproape 4 kilometri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările