FOTO Gara din Băile Herculane: perla „perlei Europei“

FOTO Gara din Băile Herculane: perla „perlei Europei“

Bijuterie a stilului Baroc Vienez - Gara Băile Herculane FOTO CRISTIAN FRANŢ

Dacă împăratul Franz Josef numea staţiunea de pe Cerna „perla Europei“ cu siguranţă despre gara staţiunii putem spune că este „perla perlei Europei“

Ştiri pe aceeaşi temă

Gara staţiunii Băile Herculane este considerată de foarte mulţi turişti ca fiind cea mai frumoasă şi plină de istorie gară a Căilor Ferate Române. Edificiul a fost construit între anii 1878 si 1886, în stil baroc, un baroc vienez caracterizat prin cupole şi arce de cerc sub diverse îmbinări, după planurile arhitectului A.D. Serres. Clădirea a fost astfel concepută încât să reproducă fidel castelul de vânătoare din apropierea Vienei al împărătesei Maria Tereza a Austro-Ungariei.
Edificiul se află pe Lista Monumentelor Istorice întocmită de Ministerul Culturii. Corpul central al Gării Băile Herculane, acoperit de o cupolă cu ţigle multicolore dispuse în figuri geometrice, este decorat pe interior cu fresce reprezentând elemente din mitologia romană vizând vânătoarea, care este leitmotivul arhitectonic al edificiului. Decorul interior este completat de un orologiu, realizat de Paul Garnier, şi de câteva corpuri de iluminat frumos lucrate. Pe peron, alături de un interesant ceas de perete, tot marca Paul Garnier, atrag atenţia colonadele specifice barocului, acoperite de liane, dispuse paralel cu şinele, de care atârnă ghivece cu flori. De-a lungul vremii pragul Gării din Herculane a fost trecut de personalităţi de marcă ale României ori Imperiului Austro-Ungar şi începe cu Franz Josef, împărăteasa Sissi, Alexandru I al Serbiei şi regele Carol I al României.
 
Înainte de a deveni gară, construcţia funcţiona ca şi casă de vânătoare a împăratului Franz Josef al Austro-Ungariei (1830-1916). Clădirea impresionează ca obiectiv turistic printr-o maiestuoasă cupolă, sprijinita de două coloane, ce se găseşte în corpul central al clădirii şi care dă definiţia caracteristică stilului arhitectural baroc. Cupola este decorata cu picturi ale unor personaje mitologice dintre care iese în evidenţă legendarul erou Hercules, zeul Marte, Ares şi alte personaje mitice.
 
CITEŞTE ŞI:
 

 

Gara din Băile Herculane: perla „perlei Europei“ FOTO CRISTIAN FRANȚ

Imagini din aceeasi galerie
 • Gara din Băile Herculane: perla „perlei Europei“ FOTO CRISTIAN FRANȚ
 • Statuia lui Hercule gravură pe sticla geamurilor gării
 • Bota pictată cu figuri mitologice FOTO  CRISTIAN FRANȚ
 • Gara din Băile Herculane: perla „perlei Europei“
 • Gara din Băile Herculane: perla „perlei Europei“
 • Gara din Băile Herculane: perla „perlei Europei“
 • Imagine din anul 1899 cu Gara Băile Herculane construită între anii 1878 şi 1886 după planurile arhitectului A. D. Serres. Ilustrată după o carte poștală
 • ilustrată cu Baile-Herculane-Gara-1914
 • ilustrata cu Baile Herculane - Gara 
 • statiunea Baile Herculane vedere de ansamblu FOTO CRISTIAN FRANȚ
 • statiunea Baile Herculane vedere de ansamblu FOTO CRISTIAN FRANȚ
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările