„Flavours of Romania” a ajuns pe Netflix. Despre ce oraş spune realizatorul că ar putea deveni mândria ţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Flavours of Romania", serialul documentar realizată în 2017, de jurnalistul britanic Charlie Ottley, cel care a  promovat România prin documentarul „Wild Carpathia",  poate fi vizionat acum şi pe Netflix, celebra platformă de streaming accesibilă din întreaga lume.

„Flavours of România” se află deja pe locul patru în topul celor mai vizionate producţii, din această săptămână. Documentarul jurnalistului britanic este împărţit în 9 episoade, episodul cu numărul şapte fiind dedicat Banatului. 

O parte din acest episod este despre dezastrul de la Băile Herculane, despre care jurnalistul britanic a discutat cu Sorin Predescu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Timiş. Cei doi vorbesc în mod special despre clădirea care în trecut adăpostea Băile Imperiale Austriece şi era mândria imperiului.

„Locul ăsta este unul dintre cele mai alese din întreaga Europă, nu doar din România. Acesta e patrimoniul tău, România. Nimeni nu ia măsuri. Au trecut peste 20 de ani. E nevoie de proteste sau de petiţii. Conducerea trebuie convinsă să recupereze terenul şi să preia clădirea până nu o înghite pământul şi nu pierdem o parte din istorie. Nu din istoria României, ci din istoria Europei. Timpul aproape că s-a scurs. Trebuie să facem ceva acum!", este semnalul tras de jurnalistul britanic.

Între timp, o asociaţie de tineri inimoşi a reuşit să demareze un proiect pentru salvarea şi conservarea acestei clădiri. Este vorba despre "Herculane Project", care chiar în această perioadă derulează campania "Eu sunt Herculane", prin care fiecare român poate să contribuie la proiectul lor cu un sigur sms, trimis la 8843.

Imagine indisponibilă

Chiar dacă fost şocat de dezastrul din Băile Herculane, Charlie Ottley consideră că oraşul este superb şi fascinant şi cu o investiţie corectă ar putea să redevină mândria României.

Cetăţean de onoare al Braşovului

Episodul continuă cu prezentarea Parcului Naţional Cheile Nerei, "o regiune neatinsă şi magică, brăzadată de chei largi, râuri limpezi şi lacuri albastre-verzui".  Casa de lut, de pe malurile Nerei, construită de arhitecta Ileana Mavrodin, este parte din episodul dedicat Banatului. Realizatorul documentarului povestea construirii căsuţei şi reţeta materialului din care este făcută.

Jurnalistul britanic nu poate trece cu vedere drumurile proaste şi pline de gropi din judeţul Caraş-Severin. De aici, Charlie Ottley ajunge la Timişoara, despre care spune că este un oraş incredibil de frumos şi trece în revistă o parte din premierele oraşului.

Charlie Ottley este jurnalistul străin care a promovat cel mai mult România, prin documentarele sale. A fost distins cu Crucea Casei Regale din România, pentru Wild Carpathia şi a primit nenumărate premii de la instituţilei şi organisme româneşti din domeniul turismului şi nu numai. Realizatorul a fost declarat cetăţean de onoare al municipiului Braşov şi şi-a cumpărat chiar o casă într-un sat din apropierea oraşului.

VĂ RECOMANDĂM să citiţi şi:

Ce-l nemulţumeşte la România pe jurnalistul britanic care a făcut-o celebră în toată lumea.

VIDEO Jurnalist britanic şocat de dezastrul de la Herculane: „Guvernul nu face nimic să salveze această clădire care a fost cândva opulentă“

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite