Final luminos în scandalul becurilor. Administrația "a rupt" colaborarea cu firma din Cluj

Final luminos în scandalul becurilor. Administrația

Iluminatul public pe străzile din oraş nu este corespunzător

 În oraş ar fi trebuit să fie montate becuri economice, astfel încât facturile să fie reduse. Din păcate, specialişti nu confirmă o reducere, iar consilierii locali au pus, în sfârşit punct asocierii cu firma respectivă, în ciuda unui eventual proces.

Ştiri pe aceeaşi temă

În anul 2005 a fost semnat un contract prin care o firmă din Cluj ar fi trebuit să aducă o reducere la cheltuielile bugetului local. Din montarea unor becuri economice s-a estimat atunci o reducere de aproape 39 la sută din factură, dar în urma a două studii a reieşit faptul că realitatea este cu totul alta.

Astfel, analiza făcută de Universitatea „Eftimie Murgu“ Reşiţa şi o firmă din Timişoara spune că „situaţia iluminatului public din municipiul Reşiţa este departe de obiectivul contractului“, respectiv „nu se poate vorbi de vreo profitabilitate a investiţiei efectuate“. Reprezentanţii municipalităţii s-au întâlnit de două ori cu reprezentanţii firmei clujene, iar reşiţenii au luat decizia de a revoca acest contract, la care ultima factură a fost de 15.000 de lei.
„Raportul Curţii de Conturi este foarte clar. Trebuie să luăm măsuri, pentru că este o asociere anormală. Eu unul nu mai vreau să plătesc nicio factură“, a spus Mihai Stepanescu, primarul municipiului.

În urma analizei făcute de firma din Timişoara, costurile administraţiei publice în perioada iulie 2006 - septembrie 2010 au fost de 677.802 euro, din care au fost achitaţi 572.839 de euro. Mai mult decât atât, Monica Ocnean, reprezentantul firmei respective, a precizat că „în opinia noastră, investiţia realizată în cadrul contractului pentru modernizarea iluminatului public nu a avut ca rezultat diminuarea consumului cu 40 la sută, ba mai mult, se constată, în ultimul an, o creştere a consumului cu 27,44 la sută faţă de anul de referinţă 2005“.

Ce spun reşiţenii


Reşiţenii spun că revocarea contractului este o idee foarte bună, mai ales pentru faptul că pe lângă sumele enorme, nici luminozitatea nu este una corespunzătoare. „Am fost şi eu în alte oraşe şi am văzut că noaptea este mai multă lumină. În unele zone chiar trebuie să schimbi faza scurtă cu cea lungă pentru a preveni un eventual incident pe drum“, a spus Adrian Pascu, din Reşiţa. Din cauza luminii proaste, municipalitatea a montat reflectoare suplimentare la trecerile de pietoni importante.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările