Fiertură de dragavei: reţeta pentru o mâncare bogată în vitamine şi fier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Banat i se spune dragavei, iar prin alte zone ale ţării planta, care creşte liberă pe câmp, este cunoscută drept ştevia creaţă sau limba boului.

E folosită la gătit de când lumea, iar specialiştii spun despre ea că ar conţine de două ori mai mult fier decât spanacul şi foarte multe alte vitamine. Poate fi gătită în ciorbe, salate şi alte mâncăruri. O reţetă pentru gătit dragaveiul ne oferă Uica Mihai, un cunoscut bucătar din Banat.

“Mai întâi dragaveiul vine ales frunză cu frunză spălat bine şi tăiat în fâşiuţe ca tăiţeii laţi. Iar într-o oală să puneţi ulei de un deget şi în acel ulei să frigeţi zece căţei de usturoi, pe care urmează după aceea să îi aruncaţi. Şi în uleiul rămas să căliţi patru morcovi dulci daţi pe răzătoare, cinci cepe şi o rădăcină de pătrunjel. Mai puneţi şi o legătură de pătrunjel verde tocat mai groscior. Şi peste călitura asta, când a devenit sticloasă, să aruncaţi dragaveiul şi să-l rumeniţi şi pe el puţintel. Apoi să adăugaţi apă fierbinte, boabe de piper, dafin şi sare după gust.

Şi fiertura să clocotească în oala ei un sfert de ceas dacă a fost tânăr dragaveiul, ori mai mult dacă e trecut spre a doua tinereţe. Şi la urmă de tot urmează să căliţi într-o tigaie două linguri de făină şi o linguriţă de boia dulce. Acestui rântaş în Banat i se spune aimpren şi dă gustul din urmă al fierturilor. Şi cu acest aimpren fiertura să mai clocotească puţin ca să se lege. Şi pusă în blid ea se înfulecă fierbinte, stropită cu ceva smântână ori presărată cu brânză rasă. Şi neapărat lângă ea, ca să-i scoată aromele în evidenţă, o mămăligă rece”.

 

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite