Farmaciştii avertizează că sunt în prag de blocaj din cauza întârzierilor mari la deconturile CNAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe medicamente importante pentru bolnavii cronici lipsesc deja din farmacii
Mai multe medicamente importante pentru bolnavii cronici lipsesc deja din farmacii

Mai multe asociaţii profesionale ale farmaciştilor şi pacienţilor din România trag un semnal de alarmă privind întârzierile în decontarea de către casele de asigurări de sănătate a facturilor reprezentând contravaloarea medicamentelor eliberate pacienţilor prin farmaciile comunitare din întreaga ţară

Farmaciştii arată că depăşirea termenelor obligaţiilor de plată ale Caselor de Asigurări de Sănătate către farmacii are consecinţe asupra întregului lanţ de distribuţie a medicamentelor, ca urmare a faptului că respectivele sume sunt, la rândul lor, obligaţii de plată către furnizorii de medicamente, distribuitori şi producători. Mai mult decât atât, întârzierile la plata datoriilor către furnizori înseamnă pentru farmacii atât aplicarea de penalităţi, cât şi întreruperea livrărilor de medicamente.

Există o întârziere de două luni la plată. Respectiv, contractul dintre farmacii şi casa de asigurări este, anual, cu decontare la 60 şi la 90 de zile, în funcţie de tipul de reţete. S-a mers destul de bine, s-a asigurat continuitatea plăţilor, până astă vară, când au început sincopele şi de atunci nu s-a mai făcut plata. S-a sărit o lună, s-au sărit două, ca urmare facturile care au fost plătite cu fărâmituri de bani, pentru că, din păcate, a început şi fragmentarea plăţilor, ceea ce înainte nu se făcea. Ultima bucăţică fracţionată au plătit-o în decembrie, dar fiind o factură din luna iunie. Noi suntem la 150 de zile cu plăţile, ceea ce este foarte grav. Prima lună, în care nu s-au mai făcut plăţi deloc, a fost noiembrie, după care a venit decembrie şi acum suntem în ianurie, deci suntem la a treia luna în care nu s-au făcut plăţile. Marea problemă este pentru bolnavii cronici pentru că, nemaiavând bani să aducem medicamente, oamenii cu boli cronice, începând de la cancer, până la bolile de inimă, nu mai pot fi aprovizionaţi”, spune Adriana Corbeanu, proprietara mai multor farmacii din Timiş.  

CNAS: „A fost o mică problemă”

Mihaela Tănase, purtătoarea de cuvânt a CNAS, spune că au existat întârzieri, dar problema s-a rezolvat şi au început să se facă plăţile.

„A fost o mică problemă, un decalaj la plata aferentă pe luna decembrie. Dar din 6 ianuarie, casele judeţene au primit deschiderile de bugete şi din 7 ianuarie a început plata şi pentru sumele aferente lunii decembrie şi pentru cele aferente lunii ianuarie. A fost un an greu şi bugetul a întârziat un pic. Vorbim de trei săptămâni, atât! Nu e bine şi vreau să-i asigur pe toţi pacienţii că sunt şi vor fi bani pentru decontarea medicamentelor, atât în programe cât şi medicamentelor cu şi fără contribuţie personală”, a declarat Tănase.

Conform unui comunicat transmis de Alianţa Pacienţilor Cronici din România, lipsa medicamentelor se face deja simţită. Din farmacii au început să lipsească medicamente importante cum ar fi TAMOXIFEN, un medicament indicat în tratamentul adjuvant al cancerului mamar, al cancerului mamar metastatic, al pacientelor care au trecut prin intervenţia de mastectomie. Alte medicamente cu care farmaciile nu s-au mai putut aproviziona din lipsa decontărilor sunt Tasigna (leucemie granulocitară cronică, oncologic), Jakavi (mielofibroză (MF), policitemia vera (PV), alte tulburări mieloproliferative), Bleomicin (medicament folosit în mai multe forme de cancer), Exjade (Talasemie-Majoră), Sprycel (Leucemii).

Vă recomadăm să mai citiţi:

Agenţia Medicamentului susţine că pe piaţă sunt pastile pentru diabetici, deşi aceştia se plâng că nu le mai găsesc. Cât va dura criza

Criză de medicamente în farmacii. Ce pastile vitale pentru pacienţi lipsesc şi ce explicaţii au autorităţile

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite