Elevii riscă să se îmbolnăvească din cauza condițiilor în care încep noul an școlar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii din Dognecea încep noul an școlar în aceleași condiții, cu toaletele ruginite și fără apă curentă
Elevii din Dognecea încep noul an școlar în aceleași condiții, cu toaletele ruginite și fără apă curentă

Cele mai multe dintre școlile din mediul rural au toaletele amplasate în curte și nu beneficiază de apă curentă. De altfel, aceasta este una dintre condițiile esențiale impuse de autoritățile de sănătate publică, pentru ca școlile să primească autorizația. Directorii nu prea au soluții, mai ales că în multe dintre comune nu există alimentare cu apă. Elevii vor începe școala în aceleași condiții ca și anul trecut.

În multe dintre școlile din județ, din cauza lipsei de bani sau a alimentării cu apă la nivel de comună, elevii sunt obligați să învețe ca pe vremea comunismului. Toaletele publice sunt amplasate în curte, sunt pline de mucegai, iar ușile ruginite. În ciuda acestui fapt, inspectorii școlari spun că unitățile sunt pregătite să înceapă anul școlar.

Potrivit statisticilor, aproape 80 la sută din unităţile de învăţământ din judeţul Caraş-Severin, sunt pregătite pentru începerea noului an şcolar. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar spun că din cele 487 de unităţi şcolare, 305 au deja autorizaţii sanitare de funcţionare, iar 162 vor depune documentaţia pentru obţinerea avizului. 

Probleme și la Reșița
„La Reşiţa ar mai fi probleme în cartierele mărginaşe ale oraşului, cum ar fi Cuptoare sau Moniom. Asta, pentru că cele două unităţi nu au alimentare cu apă”, a spus viceprimarul Cristian Panfil.

Muncipalitatea va putea însă să rezolve aceste probleme de abia după ce va alimenta cu apă cartierele în cauză, care nu au avut niciodată apă la robinete în sistem centralizat. La Reşiţa, sunt şi unităţi care, deşi au o capacitate mare, funcţionează cu elevi puţini.

Este şi cazul Şcolii nr. 5 din cartierul Marginea, care are 400 de locuri, dar numai 150 de elevi.  În ciuda analizei promise și a modului în care se alocă banii de la bugetul local, aleșii au decis ca cea mai mare sumă de bani să o aloce unității de învățământ pentru construirea unei săli de sport. Lucrurile nu au rămas în forma finală.

Autorităţile locale aşteaptă să vadă cum se va aplica noua lege a învăţământului, pentru că în viitorul apropiat finanţarea şcolilor şi a grădiniţelor se va face în funcţie de numărul de elevi.

Aceste situaţii urmează să fie analizate peste vară, iar apoi se va lua o decizie în ce priveşte comasarea lor. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică vor da în curând startul controalelor tematice la școli, ca să se asigure că sănătatea elevilor nu este pusă în pericol de locul în care învață.


Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite