Dulceaţă de ceapă roşie cu must de struguri, o reţetă delicioasă la început de toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ceapa roşie este mai dulce, mai puţin usturătoare decât ceapa albă, dar conţine de două ori mai mulţi antioxidanţi, fapt ce o transformă într-o componentă importantă în lupta pentru o sănătate de fier.

Bucătarul bănăţean Uica Mihai spune că în fiecare an în vremea, când se storc strugurii de must, găteşte zeci de borcane de dulceaţă de ceapă roşie, o delicatesă fără de care nu poate intra în iarnă.

„Curăţă şi taie solzişori cinci kilograme de ceapă roşie, dar musai să fie din soiul eşalotă, adică ceapa alungită, cu foi dure şi miezul rozaliu. Iar ceapa asta tăiată, acoper-o cu apă şi cuburi de gheaţă ca să stea cinci minute acolo şi să ajungă temperatura ei la zero grade şi să devină casantă.

Acum o arunci repede bine stoarsă în cratiţa de făcut dulceaţă, unde ai încins cincizeci de grame de ulei de măsline şi cincizeci de grame de ulei de seminţe de struguri, care se găseşte acum în toate marketurile cu pretenţii. Căleşte ceapa numai un pic amestecând încontinuu şi când nu mai sfârâie, semn că ai evaporat lichidul, toarnă deasupra mustul pe care de dinainte l-ai preparat astfel: pui să fiarbă pe îndelete 3 litri de must de struguri roşii cât mai dulci, proaspăt stors şi strecurat de două ori şi îl laşi să scadă pe foc mic până obţii un litru de lichid gros şi omogen.

Acest must fiert, turnat peste ceapă uşor călită, mai primeşte zeama de la o portocală şi două lămâi, două kilograme de zahăr, cinci cuişoare, un sfert de baton de scorţişoară, douăzeci de boabe de piper şi o crenguţă mică de rozmarin.

Şi să fiarbă dulceaţa pe îndelete, amestecată din răstimp pe foc moale, până se leagă pe farfuria răcită în frigider. E vremea să o mai stropiţi cu puţin ulei din seminţe de struguri şi să o puneţi fierbinte în borcane sterilizate“, spune bucătarul bănăţean.

Reşiţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite